УПЦ МП оголосила про повну незалежність від РПЦ, але заявила про «розкол в українському православ'ї»
УПЦ МП

Собор Української Православної Церкви Московського патріархату 27 травня 2022 року вирішив оголосити про «повну самостійність та незалежність» під Російської православної церкви.

Священнослужителі заявили, що засуджують війну та звертаються до керівників України та росії з проханням продовжити переговорний процес.

Також Собор висловив незгоду з позицією Патріарха Московського і всієї Русі Кирила щодо війни в Україні, але не уточнив, про що саме мова.

Окрім цього УПЦ заявила про плани відкрити православні парафії за кордоном для тих українців, які стали біженцями. При цьому Собор заявляє про «розкол в українському православ'ї».

«Існування розколу Собор сприймає як глибоку болючу рану на церковному тілі. Особливо прикро від того, що останні дії Константинопольського Патріарха в Україні, наслідком яких стало утворення «Православної Церкви України», лише поглибили непорозуміння та привели до фізичного протистояння», — заявили в УПЦ.

Собор заявив, що закликає ПЦУ до «діалогу» та виставили Церкві кілька умов. Зокрема вони просять «припинити силові захоплення храмів та примусові переводи парафій», а також «усвідомити, що їхній канонічний статус є фактично неавтокефальним».

Днем раніше Православна церква України закликала Вселенського Патріарха та предстоятелів помісних церков засудити духовні злочини Московського патріарха Кирила (Гундяєва) та зняти його з престолу.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

УПЦ МП заявила, що вторгнення рф сталося через діяльність Порошенка і ПЦУ