У МОЗ детально роз'яснили, кому та коли не можна робити COVID-щеплення
Pixabay

МОЗ направило до управлінь охорони здоров’я Київській міській та обласним державним адміністраціям роз’яснення щодо застосування переліку медичних протипоказань та застережень до вакцинації проти COVID-19.

У повідомленні вказується, що людям, які перехворіли на коронавірус, також рекомендують робити COVID-щеплення. Однак вакцинуватися можна через три місяці після одужання.

«Протипоказання до вакцинації може встановлювати сімейний або лікуючий лікар та надати відповідний висновок про тимчасове чи постійне протипоказання...Лікар може також скеровувати пацієнта до профільного спеціаліста, за висновком якого остаточно приймає рішення, чи здійснювати вакцинацію чи відтермінувати її до певного часу», — заявили у відомстві.

Протипоказання можуть бути:

1. Абсолютні — стан, коли є ймовірність виникнення серйозної побічної реакції на введену вакцину у пацієнта, а ризики значно перевищують переваги. Абсолютні протипоказання можуть бути постійними і тимчасовими:

  • Постійні протипоказання — протипоказання до щеплень, що мають постійний пожиттєвий характер.
  • Тимчасові протипоказання — протипоказання, які мають тимчасовий характер та зникають з часом.

2. Застереження (вакцинація з пересторогою) — ситуація коли остаточне рішення щодо щеплення приймається лікарем з урахуванням переваг над ризиками від щеплення.

Протипоказанням до щеплення конкретною вакциною є анафілактична реакція на першу дозу цієї вакцини.

У цьому випадку пацієнтові рекомендоватимуть щепитися іншим препаратом за умови його наявності.

Якщо у пацієнта є алергія на один із компонентів вакцини, йому також слід щепитися іншим препаратом.

Тимчасовими протипоказаннями є:

  • Гострі захворювання з підвищенням температури вище 38,0°C. Вакцинація проводять після одужання.
  • Лікування моноклональними антитілами або реконвалесцентною плазмою. Вакцинуватися можна через 90 днів після закінчення курсу терапії. 
  • Введення вакцин проти інших інфекційних хвороб. Вакцинацію можна проводити через 14 днів після введення вакцини проти інших інфекційних хвороб. В проміжку між першою та другою дозою можуть бути введені інші вакцини з дотриманням 14-денного інтервалу. 
  • Проба з туберкуліном або аналіз крові на туберкульоз (IGRA). Вакцинацію можна зробити у будь-який час після завершення всіх етапів проби з туберкуліном. 
  • COVID-19 в анамнезі. Щеплення можна відкласти на 3 місяці. Якщо людина захворіла після отримання першої дози, другу можна вводити не раніше ніж через 28 днів від першого дня появи симптомів або підтвердження діагнозу.

Вакцинація з пересторогою або особливі стани:

  • Онкологічна хвороба. Вакцинація громадян хворих на рак є пріоритетною. При щепленні слід дотримуватися відповідних рекомендацій НТГЕІ.
  • Аутоімунне захворювання. Пацієнти, які проходять лікування препаратом «Ритуксимаб», повинні відкласти щеплення на місяці після останньої дози цього препарату. 
  • Особи з імунодефіцитом мають вищий ризик важкої хвороби та смерті від COVID-19, вони можуть проходити вакцинацію.

Раніше Chas News повідомляв, що в Україні хочуть запровадити кримінальну відповідальність за підроблені COVID-сертифікати.

У МОЗ планують оновити список професій для обов'язкової вакцинації. Кого це торкнеться?