У М'янмі судитимуть лідера Аун Сан Су Чжі
Getty Images

У М'янмі у понеділок, 14 червня, судитимуть лідера країни Аун Сан Су Чжі. Військові, які захопили владу і повалили її уряд, висунули низку звинувачень.

Про це повідомляє Reuters.

Зокрема, 75-річну Су Чжі звинувачують у фальсифікації голосів на виборах, які вона виграла у листопаді 2020 року, а також у зберіганні неліцензійних рацій.

Також її звинуватили у порушення закону про державну таємницю, розкраданні $600 тис. і 11,4 кг золота.

Команда юристів Су Чжі заперечує всі ці звинувачення та називає їх абсурдними.

Філ Робертсон, заступник директора компанії Human Rights Watch, який займається захистом прав людини, заявив, що звинувачення проти Су Чжі є фіктивними і політично мотивованими. Їх мають негайно зняти, що в результаті призведе до її негайного звільнення.

Підтримали лідера і її прихильники по всій країні — вони вийшли на протести одразу після захоплення влади військовими, що призвело до величезних жертв. Не виключено, що протести посиляться, коли почнуться судові розгляди.

Військовий переворот у М'янмі 

1 лютого військові у М'янмі захопили владу і оголосили недійсними результати виборів, які пройшли у листопаді 2020 року і на яких перемогла Аун Сан Су Чжі. 

Після цього в країні почалися масові протести, які придушувалися дуже жорстоко і призвели до жертв. Згодом військові затримали Су Чжі та інших лідерів держави.

За даними групи активістів Асоціації допомоги політичним в'язням, у М'янмі загинули щонайменше 862 людини під час придушення протестів після перевороту, але військові оскаржують цю цифру.

Також повідомлялося, що переворот у М'янмі призвів до краху систему охорони здоров'я. Люди не хочуть звертатися до лікарень, оскільки їх можуть переслідувати військові. Те ж торкнулося й медиків.

Крім того, у країні на рік запровадили надзвичайний стан, телефонний зв’язок не працює, а телебачення припинило ефір.

Байден запровадив санкції проти військових, які захопили владу у М'янмі