У Нагірному Карабасі тривають бої. Ситуацію виносять на Раду Безпеки ООН

Обговорення ескалації конфлікту в Нагірному Карабасі в Раді Безпеки ООН офіційно призначили на сьогодні, 29 вересня. Зстріч членів Радбезу відбудеться в форматі закритих консультацій в розділі «різне» після засідання РБ з ситуації на Близькому Сході, яке почнеться о 15:00 за часом Нью-Йорка, повідомило «Інтерфаксу» джерело в штаб-квартирі Організації.

Офіційний запит щодо проведення обговорення надійшов від п'яти європейських країн в Радбезі — Франції, Німеччини, Великої Британії, Естонії та Бельгії.

28 вересня генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш провів телефонні переговори з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим, а пізніше — з прем'єр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном.

Гутерріш висловив стурбованість у зв'язку з бойовими діями в Нагірному Карабасі і заявив, що потрібно відновлювати мирний процес у рамках Мінської групи ОБСЄ. Він закликав обидві сторони до негайного припинення вогню і направлення спостерігачів ОБСЄ в регіон.

Запеклі бої у невизнаній республіці тривають. З обох сторін є втрати в живій силі і техніці, гинуть і цивільні.

27 вересня Вірменія і Азебайджан оголосили воєнний стан. Уряд Вірменії після оголошення воєнного стану і загальної мобілізації обмежив виїзд з країни чоловікам від 18 до 55 років, які перебувають у військовому запасі. Про це повідомляє вірменське видання news.am з посиланням на уряд.

Нагадаємо, що загострення неоголошеної війни сталося вранці в неділю — сторони розпочали бої за спірний регіон.