У Нагорному Карабасі припинення вогню перерване бойовими діями і взаємними звинуваченнями

У ніч з понеділка на вівторок в зоні нагірно-карабахського конфлікту зберігалася відносно стабільна напруженість. Про це сьогодні вранці повідомили в прес-службі міністерства оборони невизнаного Нагірного Карабаху.

Азербайджанські та етнічно вірменські сили звинуватили один одного у понеділок у здійсненні нових атак в Нагірному Карабасі та навколо нього. Так посилюється напруження після дводенного режиму припинення вогню, який мав би припинити важкі боїв за гірський анклав.

«Вранці противник відновив свої дії, супроводжувані активним ракетно-артилерійським вогнем, на південному, північному та північно-східному напрямках. Противник особливо активний на північно-східній ділянці лінії фронту», — цитує радіо «Азатутюн» повідомлення невизнаної республіки.

«Підрозділи Армії оборони Нагірного Карабаху на всіх напрямках роблять співмірні дії з придушення вогню противника і зриву його планів, тримаючи під контролем оперативно-тактичну обстановку», — йдеться в повідомленні.

Тим часом в Міністерстві оборони Вірменії спростували заяви азербайджанської сторони про обстріл Тартарского району.

На своїй сторінці в Facebook представник Міноборони Вірменії Арцруни Ованесян написав: «Цією відверто брехливою інформацією азербайджанська сторона готує грунт для агресивних дій стосовно мирних населених пунктів».

Росія, яка сприяла припиненню вогню, закликала обидві сторони його поважати, як повідомляє Reuters. Люксембург повторив заклики Європейського Союзу до Туреччини, союзниці Азербайджану, зробити більше для того, щоб припинити бойові дії, в результаті яких загинули сотні людей.

Бойові дії за Нагірний Карабах забрали найбільш життів за останні 25 років. За ними пильно спостерігають за кордоном, частково через близькість до азербайджанських газо- і нафтопроводів та ризик затягування до війни регіональних держав Туреччини та Росії.

Як на Анкару, так і на Москву зростає тиск,  щоб вони використали свій вплив у регіоні для припинення бойових дій.

Припинення вогню мало на меті дозволити етнічним вірменським силам та Азербайджану обмінятися полоненими й тілами людей, загиблих за два тижні боїв.

Режим припинення вогню швидко був порушений. Азербайджан заявив у неділю, що розпочав авіаудари проти вірменського полку після того, як, за словами азербайджанської влади, вірмени здійснили ракетну атаку на житловий будинок у другому за величиною місті регіону Гянджі. Вірменія заперечувала здійснення такого нападу.

У понеділок міністерство оборони Азербайджану заявило, що вірменські сили намагались атакувати його позиції в районі регіонів Агдере-Агдам і Фізулі-Джабраїл, а також обстрілювали території в районах Горанбой і Тертер всередині Азербайджану.

Нагорний Карабах заявив, що його війська завдали збитків азербайджанським військам і що в районі Хадрут у Карабасі тривають широкомасштабні військові операції.

Інформагентство Reuters заявило, не може самостійно перевірити ці звіти.

Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Росія, яка має угоду про оборону з Вірменією, спостерігала за подіями і попросила азербайджанські та етнічні вірменські сили поважати припинення вогню.

Туреччини оприлюднила заяву про те, що її міністр оборони Хулусі Акар сказав по телефону міністру оборони Росії Сергію Шойгу, що вірменські війська повинні бути виведені з території Азербайджану.

Туреччина підтримує наступ Азербайджану задля «повернення своїх окупованих земель», йдеться в заяві, додаючи, що Баку «не буде чекати ще 30 років» на рішення цієї проблеми.

Зограб Мнацаканян, міністр закордонних справ Вірменії, зустрівся в Москві з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим. Він звинуватив Азербайджан у діях, спрямованих на розширення впливу Туреччини в регіоні, та у використанні протурецьких найманців. Це заперечують і Анкара, і Баку.

Виступаючи перед засіданням міністрів закордонних справ ЄС, міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн закликав Туреччину зробити більше для припинення нового спалаху конфлікту, що тривав десятиліття.

Хоча посередниками у переговорах роками були Франція, Росія та США, президент Азербайджану Ільхам Алієв повторював заклики до участі Туреччини у врегулюванні конфлікту.

Але російський президент Лавров заявив, що не планує змінювати формат переговорів, включаючи до них Туреччину.

Бойові дії є найсильнішими з тих пір, як в 1994 році режим припинення вогню настав після війни за Нагірний Карабах, в результаті якої загинуло щонайменше 30 000 людей.

Азербайджан повідомив, що з 27 вересня 41 азербайджанських цивільних осіб було вбито та 207 поранено. Він не розголошує інформацію про військові жертви.

Нагірний Карабах заявив, що кількість загиблих військових загинула з 27 вересня 525 осіб. Загинуло щонайменше 31 цивільна особа, цитує інформаційне агентство РІА омбудсмена з прав Нагорного Карабаху Артака Бегларяна.

Нагірний Карабах є міжнародно визнаною частиною Азербайджану, але керується та заселений етнічними вірменами.

Нагірний Карабах є міжнародно визнаною частиною Азербайджану, але керується та заселений етнічними вірменами.

Як ми повідомляли раніше, 11 жовтня сталося порушення перемир’я, укладеного в ніч з 9 на 10 жовтня. Вірменія та Азербайджан звинуватили одне одного в обстрілах і атаках.

 

Алієв визнав, що турецькі винищувачі присутні в Азербайджані. Нібито не для участі у війні