У парламенті зареєстрували проєкт постанови про запровадження Дня українського борщу
Unsplash

У Верховній Раді виступили з ініціативою запровадження національного свята — Дня українського борщу.

Авторами проєкту постанови формально є 24 депутати парламенту з різних партій. Однак ідею активно просувають українські ресторатори на чолі з Євгеном Клопотенком, повідомляє ВВС.

День борщу планують відзначати кожну другу суботу вересня. Під пропозицією підписалися представники всіх партій, окрім ОПЗЖ.

За словами депутата Ярослава Юрчишина, труднощів із ухваленням цього проєкту у Верховній Раді виникнути не повинно. Він вважає, що профільний комітет парламенту з гуманітарної та інформаційної політики схвалить документ вже цього тижня.

Ярослав Юрчишин зазначив, що запровадження такої дати посилить українські позиції в ЮНЕСКО, де Київ вимагає визнати борщ об'єктом нематеріальної культурної спадщини України. Наразі в організації розглядають альтернативне подання щодо борщу від Росії.

«Борщ — культова українська страва; це точка диференціації України від своїх сусідів... На міжнародній арені він має потенціал м'якої сили України, а також поліпшення впізнаваності та репутації країни», — йдеться у пояснювальній записці до проєкту постанови.

Нещодавно український борщ визнали одним із найсмачніших супів у світі.

МОЗ винесло на громадське обговорення законопроєкт про медичний канабіс