У питанні американської військової допомоги настала перерва через вибори
УНТ

У безпековій сфері Україна співпрацює із США на щабель вище, ніж з іншими членами НАТО. США зробили багато, щоб Україна отримала статус особливого партнера й могла отримувати військову допомогу нарівні з членами НАТО.

Про розповів посол України в США Володимир Єльченко, повідомляє Суспільне.

«Якщо говорити про безпекову сферу, то співробітництво між США і Україною, мабуть, навіть на щабель вище, ніж з деякими іншими членами НАТО, хоча Україна не є членом НАТО. І американська сторона доклала зусиль, щоб ми отримали статус особливого партнерства», — розповів посол. Вже починаючи з цього року Україна може отримувати допомогу, яку дипломат оцінює як рівень майже члена НАТО. Вона стосується і передачі інформації у чутливих сферах, і продажу зброї.

Володимир Єльченко назвав галузі, де військова допомога США найбільш відчутна. Так, наприкінці минулого року українцям були передані перші два військові кораблі типу «Айленд», які вже працюють в Одесі. А зараз я на верфі у Балтіморі відбувається ремонт і підготовка до передачі Україні ще трьох кораблів цього типу. Один з них майже готовий, другий готовий на 50%, третій рухається з острова Гуам до Балтімору. Всі ці кораблі, за словами посла, орієнтовно протягом наступного року будуть передані Україні.

Друге – це продовження передачі партії «Джавелінів», які Україна купила.  «Це була пряма закупка Міноборони. Це якраз один з прикладів, що Україна у відносинах із США наближається до статусу члена НАТО. Адже просто так така зброя не поставляється, для цього треба мати виключення, спеціальні відносини, й все це в України є», — повідомив Єльченко.

Третім напрямом є спільні військові навчання, лише американсько-українські. Перші були на Яворівському полігоні, другі — у Чорному морі.

Дипломат зауважив, що питання військової допомоги в Україні на 2021 рік вже пройшло перші етапи затвердження, але через вибори у процесі перерва.

«Ми чекаємо продовження військової допомоги. На цей рік затверджені її обсяги Конгресом. На наступний рік є заявка, і до весни цей процес буде завершений. Зараз Конгрес активно займається виборами і всі інші питання відкладені», — зазначив посол.

Комітет з асигнувань Палати представників Конгресу Сполучених Штатів затвердив проєкт бюджету на оборонні потреби, збільшивши у 2021 році допомогу для України у безпековій сфері до $275 млн.

У травні США передали безпекову допомогу для українських сил ООС на суму $25 млн.

Від початку пандемії для подолання коронавірусної інфекції уряд Сполучених Штатів виділив Україні медичну та гуманітарну допомогу на загальну суму $18,3 млн.

Як ми писали раніше, співпрацю зі США та міднародними партнерами у військовій сфері подав як досягнення президент України Володимир Зеленський у своїй доповіді до Верховної Ради України.

 

У Пентагоні назвали Росію та Китай головними ворогами США (відео)