У Польщі знаменитостей вакцинували поза чергою
Getty Images

З 27 грудня 2020 року у Польщі почалась кампанія вакцинації проти коронавірусу. У першу чергу отримати щеплення мають медики та медпрацівники.

Однак нещодавно стало відомо, що поза чергою вакцинувались польські знаменитості — актори Крістіна Янда, Марія Северин і Віктор Зборовськи, а також колишній віцепрем'єр-міністр, а нині депутат Європарламенту Лешек Міллер. Вони підтвердили цю інформацію, передає TVN24.

Напередодні Варшавський медичний університет (WUM) повідомив, що він отримав кілька сотень доз ліків від державного управління матеріальних резервів. Їх нібито потрібно було використати до кінця вже минулого року.

Видання пише, що деякими з них вакцинували сім'ї лікарняного персоналу, пацієнтів лікарень і 18 знаменитостей, які погодилися просувати кампанію вакцинації.

У Польщу завезуть 600 тис. доз вакцини від COVID-19 до кінця січня

Проте очільник держуправління матеріальних резервів Міхал Кучмеровськи сказав, що медичний університет не одержував ніяких додаткових вакцин. За його словами, вакцинація призначена виключно для медпрацівників.

«Інформація в ЗМІ про відомих людей, в тому числі про людей зі світу культури і політики, які були вакциновані позачергово, — це справжній скандал», — сказав прем'єр-міністр Матеуш Моравецький.

Акторка Марія Северин у відеозверненні вибачилася за отримання вакцини і пояснила ситуацію.

«Я вважаю, що кампанія вакцинації MUW, яка полягає в вакцинації відомих людей похилого віку, — чудова кампанія…Тому з великою радістю поїхала з батьком, везла його в лікарню WUM на вакцинацію… у нього була важка операція, він не може ходити, він на милицях. Я поїхала туди не з наміром зробити щеплення і не поїхала туди як посол. Там я зробила помилку, тому що мені запропонували вакцинацію, і я погодилася на неї», — підкреслила вона.   

Chas News повідомляв, що Польща посилила обмеження на в’їзд для українців через пандемію. 

Напередодні вакцину від коронавірусу доставили у всі країни ЄС. 

Польща може передати Україні 1,5 млн доз вакцини від COVID-19