У Путіна наголосили, що Росія готова стати на захист жителів Донбасу
iStock

Якщо Київ почне бойові дії на Донбасі, то це стане «початком кінця України», адже Росія готова захищати жителів регіону.

Про це заступник очільника Адміністрації президента РФ Дмитро Козак розповів під час пресконференції.

«Все залежить від того, який масштаб буде пожежі. Якщо там буде, як каже наш президент, влаштована Сребрениця, мабуть, змушені будемо встати на захист», — сказав він.

Наразі на Донбасі є «загартовані в боях озброєні формування», які здатні тримати оборону, каже Козак. Він додає, що необхідності захищати поки немає. «Все залежить від іншої сторони», наголосив чиновник.   

У Путіна заявили, що вступ України до НАТО «погіршить ситуацію» на Донбасі

За словами Козака, Росія не прагне «різати суверенітет» України, а «зацікавлена ​​в стабільній державі біля своїх кордонів».

Він не бачить зв'язку між поїздкою президента України Володимира Зеленського на Донбас і загостренням у регіоні. «Це один з елементів інформаційної роботи, піар-активності, яку проводять всі політики, зокрема Зеленський», — підкреслив Козак.

Держслужбовець вважає, що Києва не планує «розв'язувати повномасштабний конфлікт» на Донбасі. На його думку, те, що відбувається на в регіоні, є «піар-діями, які супроводжуються імітацією військової загрози».

Козак запевняє, що конфлікт на Донбасі можна врегулювати за рік, якщо «діяти послідовно і дотримуватися раніше досягнутих домовленостей».

Водночас президент Росії Володимир Путін у телефонній розмові з канцлером Німеччини Ангелою Меркель поскаржився, що Київ цілеспрямовано загострює ситуацію на лінії зіткнення на Донбасі, повідомила пресслужба Кремля.

«Володимир Путін звернув увагу на провокаційні дії Києва, який останнім часом цілеспрямовано загострює обстановку на лінії зіткнення», — йдеться у повідомленні.

Путін підкреслив «необхідність неухильного виконання київською владою раніше досягнутих домовленостей, перш за все по налагодженню прямого діалогу з Донецьком і Луганськом і правового оформлення особливого статусу Донбасу», додали у Кремлі.  

30 березня головнокомандувач ЗСу Руслан Хомчак заявив, що Росія під виглядом підготовки до військових навчань «Запад 202» стягує війська до кордону з Україною — у Брянську і Воронезьку області РФ, а також до окупованого Криму.

Chas News повідомляв, що Німеччина і Франція закликали «сторони до стриманості» через загострення ситуації на Донбасі. 

Байден обговорив із Зеленським ситуацію на Донбасі — ЗМІ