У Раді зареєстрували законопроєкт, який дозволить зберігати репродуктивні клітини загиблих військових

Ввечері, 30 січня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який дозволить зберігати й використовувати для народження дітей репродуктивні клітини загиблих військовослужбовців та військовослужбовиць.

Про це повідомляє пресслужба парламенту.

Згідно із законопроєктом №10448, захисник чи захисниця, чиї репродуктивні клітини зберігаються у кріобанках, мають заповнити відповідне розпорядження. Так військові зможуть розпорядитися своїми репродуктивними клітинами.

Військовий або військова визнається батьком або матір’ю народженої у такий спосіб дитини. Для поширення на таких дітей пільг, у законопроєкті пропонується внести зміни до Цивільного та Сімейного кодексів України.

У випадку загибелі захисника чи захисниці, репродуктивні клітини коштом держави зберігатимуть протягом трьох років. Після закінчення цього терміну подальше зберігання може бути продовжене коштом іншої людини чи компанії, яка вказана у розпорядженні.

Поки що невідомо, коли парламент розглядатиме цей законопроєкт і голосуватиме за нього.

Що передувало

У листопаді 2023 року Рада ухвалила закон про зберігання репродуктивних клітин військових, який дозволяє захисникам, що на фронті втратили репродуктивну функцію, зберігати коштом держави біоматеріал у кріобанках та народжувати дітей.

«Але в цьому законі не врегульоване питання постмортальної репродукції, тобто народження дитини після загибелі військового», — зазначав тоді голова Комітету здоров'я нації Михайло Радуцький.

У соцмережах писали, що законопроєкт начебто забороняє використовувати сперму військового після його загибелі, а тому з березня 2024-го клініки будуть зобовʼязані утилізовувати їхній біоматеріал.

Chas News раніше розповідав чи справді кріобанки будуть утилізувати заморожені репродуктивні клітини загиблих військових.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У 2024 році в Україні почнуть лікувати безпліддя за державні кошти