У Росії можуть засудити групу громадян, які мають дітей від сурогатних матерів

Декілька громадян РФ виховували дітей, народжених від сурогатних матерів за допомогою процедури ЕКО. Тепер у них проблеми із законом – влада вважає, що чоловіки не могли бути донорами, оскільки у них «нетрадиційна сексуальна орієнтація».

Про це повідомило інформаційне агентство ТАСС з посиланням на джерело в правоохоронних органах.

Видання наводить слова анонімного співрозмовника про те, що ці чоловіки, відповідно до закону, не могли бути донорами при екстракорпоральному заплідненні, оскільки є представниками «нетрадиційної сексуальної орієнтації». У зв'язку з цим фактом їм буде пред'явлено звинувачення в купівлі дітей. СК планує завершити розслідування кримінальної справи до кінця 2020 року.

Адвокат Ігор Трунов, який представляє інтереси обвинувачених, арештованих в рамках цієї справи, підтвердив цю інформацію. Утім, він вважає дії слідства є незаконними та необґрунтованими.

«У відношенні самотніх чоловіків, які користувалися ЕКО з 2014 року, СК збирається провести так звану люстрацію, оскільки слідство вважає, що нетрадиційна орієнтація і порушення, які з ними пов'язані, є кваліфікуючими ознаками», — наводить агентство слова юриста.

Він пояснив, що нині за законодавством РФ проводити ЕКО може лише сімейна пара і самотня жінка, а «одиноких чоловіків» у законі не зазначено. Ще один нюанс законів РФ у тому, що ЕКО — це спосіб медичної допомоги, лікування безпліддя, тому самотній здоровий чоловік в Росії не може користуватися цією системою, оскільки його «немає від чого лікувати».

Нині Трунову відомо про десять одиноких батьків — це ті, кого СК намагається викликати на слідчі дії і кому влада планує висунути обвинувачення в торгівлі дітьми. Чоловіків правоохоронці хочуть обвинуватити у купівлі дітей, а самих дітей визнати потерпілими.

Агентство повідомляє, що в рамках цієї справи заарештовано сім фігурантів, восьмий поміщений під домашній арешт, а ключовий підозрюваний, Костянтин Світнєв, знаходиться в Празі і оголошений у федеральний розшук. СК об’єднав кримінальні справи про торгівлю дітьми від сурогатних матерів, знайдених в Москві і Московській області.

Тим часом, як ми повідомляли раніше, російських хакерів підозрюють у смерті пацієнтки німецької лікарні. Можливо, це була перша смерть у світі через кібератаку.