У секретному місці розробляють другу «Мрію» — гендиректора «Антонова» (оновлено)

Україна почала будівництво другого літака Ан-225 «Мрія» замість знищеного росіянами під час бойових дій у Гостомелі.

Про це пише Bild.

«Роботи ведуться у секретному місці. Другий Ан-225 буде забезпечений як новими деталями, так і частинами літака, що постраждав», — розповів генеральний директор держпідприємства «Антонов» Євген Гаврилов.

За його словами, літак вже готовий на 30%. Вартість будівництва оцінюється в €500 млн.

Зібрати необхідні кошти має допомогти міжнародний аеропорт Лейпциг/Галле, де тимчасово базується авіакомпанія «Антонова».

Оновлено

У компанії заявили, що в інформації, поширеній Bild, була допущена неточність. Насправді Гаврилов мав на увазі, що на теперішній час є близько 30% комплектуючих, які можна використати для другого зразка літака. Його будівництво ще не почалося, наразі ведуться лише конструкторські роботи.

Нагадаємо, Ан-225 «Мрія» здійснив свій перший політ у 1988 році. Усього планувалося виготовити два таких літаки, однак другий екземпляр у зв'язку із розпадом СРСР не завершили.

У незалежній Україні кілька разів заявляли про відновлення будівництва, однак довести його до кінця також не змогли. За різними оцінками, які наводилися у ЗМІ, готовність літака становила від 60% до 70%. У 2021 році на фоні корпусу другої «Мрії» пресконференцію давав президент Володимир Зеленський.

Наприкінці лютого 2022 року під час боїв за аеропорт у Гостомелі Ан-225 було знищено. 29 березня Укроборонпром усунув з посади тодішнього гендиректора «Антонова» Сергія Бичкова. Перед цим його звинуватили у відмові евакуювати літак до Європи напередодні російського нападу. У жовтні ці ж звинувачування підтвердила СБУ.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Як виглядає зруйнований Ан-225 «Мрія» зсередини (фото)