У Словаччині через передачу Україні МіГ-29 розпочали кримінальну справу

Міністерство оборони Словаччини порушує кримінальну справу проти колишнього уряду за передання Україні винищувачів МіГ-29 та зенітно-ракетні комплексів «Куб» у березні 2023 року.

Про це пише Denník N.

Держсекретар Міноборони Словаччини Ігор Меліхер повідомив, що колишнього виконувача обов’язків прем’єр-міністра країни Едуарда Гегера та ексміністра оборони Ярослава Надя підозрюють у вчиненні диверсії, перевищення службових повноважень і зловживання службовими обов’язками при розпорядженні чужим майном.

Зі слів Меліхера, жодного юридичного аналізу, який би санкціонував передачу літаків Україні попереднім урядом не було. А аналіз, який представив тоді Надь, нібито не відповідав вимогам офіційного документа.

«Після цього рішення наше небо залишилося незахищеним, а громадяни — під загрозою», — сказав Меліхер.

Водночас Bloomberg з посиланням на союзників Надя пише, що кримінальна скарга є частиною гібридної війни рф. За їхніми словами, рішення про надання Україні літаків було «юридично обґрунтоване», оскільки воно «базувалося на правовому аналізі та колективному схваленні уряду».

Нагадаємо, тодішній словацький уряд погодив надання Україні 13 винищувачів МіГ-29 і частини ЗРК «Куб» у березні. Вже у квітні країна передала усі обіцяні літаки.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.