У США сенатор блокує призначення в Держдеп, вимагаючи санкцій проти «Північного потоку-2»
Pixabay

Тед Круз, американський сенатор-республіканець, заблокував кілька ключових призначень у Держдепартаменті США, вимагаючи від адміністрації Джо Байдена санкцій проти російського газопроводу «Північний потік-2».

Наразі свого призначення очікують 13 кандидатів, затверджених Комітетом із закордонних справ Сенату, повідомляє NBC.

Серез заблокованих — Брет Голмгрен, який має стати помічником держсекретаря з розвідки, та Деніел Крітенбрік, якого обрали на посаду помічника секретаря, що опікується справами Східної Азії та Тихого океану.

Два заступники міністра — одні з найбільш вагомих посад в Держдепі — також не затверджені.

Питання не можна зрушити з місця, поки призначення не схвалять сенатори. Тед Круз своїми діями намагається змусити адміністрацію президента США більш жорстко протидіяти добудові російського газопроводу.

Однак інші сенатори, які виступають проти «Північного потоку-2», не підтримали Круза, зазначає NBC.

Демократ Роберт Менендез, голова сенатського Комітету із закордонних справ, розкритикував дії колеги і припустив, що вони можуть бути пов’язані з його президентськими амбіціями.

Позиція США щодо російського газопроводу

Наприкінці травня адміністрація президента США Джозефа Байдена вирішила відмовитися від санкцій проти компанії-оператора «Північного потоку-2» і її керуючого директора Матіаса Варніга. Вашингтон пояснив свою позицію «національними інтересами».

2 червня понад 20 конгресменів від Республіканської партії закликали Державний департамент США переглянути рішення про відмову від санкцій проти компанії-оператора газопроводу «Північний потік-2».

Незважаючи на відмову від обмежень, Ентоні Блінкен, держсекретар США, 8 червня повідомив, що Вашингтон і Берлін обговорюють варіанти пом'якшення наслідків введення в дію газопроводу.

Один із варіантів, який Білий дім обговорює з європейськими партнерами, — гарантії, що Україна продовжить отримувати кошти за транзит газу протягом «багатьох років в майбутньому».

Дмитро Кулеба заявляв, що в Україні готові вести переговори про компенсацію втрати грошей від транзиту газу після запуску газопроводу «Північний потік-2».

Україна готова домовлятися про компенсації через запуск «Північного потоку-2», але прийме не все, що пропонують, — Кулеба