У США схвалили препарат для профілактики ВІЛ. Його вводитимуть у вигляді ін’єкції
Unsplash

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США схвалило препарат для профілактики ВІЛ (вірусу імунодефіциту людини).

Він має допомогти знизити ризик зараження через сексуальний контакт, повідомляє пресслужба відомства.

Препарат Apretude розрахований на дорослих та підлітків з вагою понад 35 кг, які перебувають в групі ризику інфікування ВІЛ. Спочатку потрібно зробити дві ін’єкції з інтервалом в один місяць, а потім вводити препарат кожні два місяці.

«Схвалення препарату створює додатковий важливий інструмент для закінчення епідемії ВІЛ, вперше надаючи можливість профілактики ВІЛ без щоденного вживання таблеток», — заявила Дебра Бірнкрант, директор відділення противірусних препаратів.

FDA зазначає, що два клінічні випробування, які порівнювали новий препарат Apretude та таблетки для профілактики Truvada, показали ефективність нових ліків.

Ризик заразитися ВІЛ був на 69% нижчий у випробуванні з цисгендерними чоловіками та трансгендерними жінками та на 90% нижчий у випробуванні з цисгендерними жінками. Через ризик появи стійких до ліків варіантів ВІЛ, новий препарат можна вводити лише людям, у яких негативний тест на вірус.

За даними ООН, у 2020 році у світі налічувалося 37,7 млн осіб, які живуть з ВІЛ.

Раніше Chas News писав, що Європейське агентство лікарських засобів (EMA) схвалило вакцину Nuvaxovid від американської компанії Novavax.

Moderna успішно випробувала мРНК-вакцину від ВІЛ на тваринах