У США винесли перший вирок у справі про штурм Капітолію. Американку засудили до трьох років умовно
Getty Images

49-річній Анні Морган-Ллойд зі штату Індіана суд дав три роки умовно та заборонив володіти зброєю за участь у штурмі Капітолію у натовпі трампістів після оголошення про перемогу Джо Байдена на виборах.

Про це повідомляє NBC News.

Жінка визнала себе винною по одному зі звинувачень щодо незаконного мітингу в Капітолії. Натомість ще три звинувачення з неї зняли. Усі вони стосувалися дрібних правопорушень. Анна могла отримати до шести місяців в'язниці.

Окрім умовного терміну, вона зобов'язана відпрацювати 120 годин громадських робіт і виплатити $500 компенсації.

«Я просто хотіла б вибачитися перед судом, американським народом і моєю родиною. Я пішла туди, щоб мирно продемонструвати свою підтримку президенту Трампу, і мені соромно, що це перетворилося в жорстоку демонстрацію насильства», — сказала вона в короткому зверненні до судді.

Прокурори заявили, що Морган-Ллойд провела у Капітолії близько 10 хвилин і не брала участі в насильницьких діях і не пошкоджувала майно.

Згідно з судовими документами, в перші дні після заворушень засуджена схвалювала події, які відбулись у Капітолії. Але прокурори кажуть, що, схоже, згодом вона змінила позицію, усвідомивши наслідки своїх дій.

Загалом у справі щодо штурму близько 500 підозрюваних.

Що сталося в Капітолії?

6 січня сотні людей прорвалися через поліцейський кордон до будівлі Капітолія у Вашингтоні, де американський парламент мав затвердити результати виборів президента США. Засідання Сенату тимчасово перервали, а в Конгресі оголосили локдаун.

Проте конгресмени пізніше зібралися на засідання й оголосили Байдена переможцем виборів.

Унаслідок штурму загинуло п'ятеро людей, серед яких четверо мітингарів та один поліцейський, також були й поранені.

Події 6 січня стали приводом для оголошення Дональду Трампу імпічменту. Палата представників звинуватила тодішнього президента у «підбурюванні до повстання» й 13 січня проголосувала за цією статтею імпічменту.

Трамп став єдиним президентом США, якому двічі оголошували імпічмент.

Водночас Сенат не знайшов достатньо голосів для того, щоб засудити Трампа в межах процесу імпічменту.

Атака на Капітолій. Нападник страждав від галюцинацій та суїцидальних думок — ЗМІ