У Туркменістані вирішили загасити газовий кратер «Брама пекла» (відео)

Гурбангули Бердимухамедов, президент Туркменістану, доручив уряду загасити газовий кратер «Брама пекла», що горить у містечку Дарваза вже понад 50 років.

Про це повідомляє Turkmenportal.

Президент зауважив, що вже багато років у цій місцевості згоряє велика кількість газу.

Ця обставина негативно позначається на екології та на здоров'ї людей, що мешкають неподалік.

Також голова Туркменістану вважає, що витрачається природний газ, від якого можна отримати значний прибуток задля забезпечення добробуту народу.

Згідно з повідомленням, Шахіму Абдрахманову, віцепрем'єру країни, дали вказівку залучити вчених, а за необхідності й закордонних фахівців, щоб розв'язати цю проблему.

Що відомо про «Браму пекла»

Газовий кратер, що горить у містечку Дарваза і розташований в центрі пустелі Каракуми, є туркменською визначною пам'яткою, яка привертає увагу вчених і туристів.

«Брама пекла» утворилася в 1971 році в результаті геологічних робіт.

Тоді під час розвідки родовищ газу радянські геологи пробурили свердловину, але натрапили на порожнечу, в яку обвалилися верхні шари ґрунту та бурова вежа. Внаслідок цього утворився провал, з якого почав виходити природний газ.

Геологи вирішили підпалити газ, щоб уникнути отруєння людей та худоби, вважаючи, що згодом вогонь вщухне.

Однак природні гази, що вириваються з-під землі, продовжують палати й досі. Діаметр газової діри — 60 м, глибина — близько 20 м.

Раніше Chas News повідомляв, що туркменістанців змушують присягатися на Корані, що вони не використовуватимуть VPN.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У SpaceX панують перетворювати вуглекислий газ на ракетне паливо