У ВООЗ «індійський» COVID-штам «викликає занепокоєння»
Pixabay

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) класифікувала «індійський» штам коронавірусу як такий, що «викликає глобальне занепокоєння».

Цей вид COVID-19 здатен легше поширюватися, повідомляє Reuters з посиланням на результати досліджень.

Мутація B.1.617 — вже четверта, яку організація класифікувала як таку, що викликає занепокоєння. «Британський», «південноафриканський» і «бразильський» види коронавірусу також мають таке маркування.   

«Є деяка інформація, що дозволяє припустити підвищенну передачу», — зазначила Марія Ван Керхове, технічна керівниця ВООЗ з питань COVID-19, під час брифінгу.  

Протидія COVID-пандемії. Україна закриє в'їзд для іноземців з Індії

У ВООЗ вважають, що основну версію цієї мутації вперше зафіксували в Індії у грудні 2020-го, хоча більш ранню версія ще виявили у жовтні минулого року. Зараз у мутації B.1.617 є три підвиди, говорять вчені.

«Попри те, що деякі попередні дослідження продемонстрували підвищену передачу, нам потрібно набагато більше інформації про цей варіант вірусу, його лініях та підлініях», — зазначила Ван Керхове.  

Водноча проти цієї мутації працюють і методи лікування, і вакцини, створені ще для початкового варіанту коронавірусу, додають у ВООЗ.

Chas News повідомляв, що ВООЗ просить Європу не поспішати скасовувати карантин, поки не вакцинують більшість громадян. 

Вчені попереджали владу Індії про небезпечну мутацію COVID-19, їх проігнорували – Reuters