У ВООЗ заявили, що кожна третя жінка у світі зазнавала насильства
iStock

Третина жінок у світі зазнавали фізичного або сексуального насильства з боку чоловіків, зокрема своїх партнерів.

Про це йдеться у звіті Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

В організації наголосили, що протягом життя кожна третя жінка у світі зазнає фізичного або сексуального насильства. Причому ця цифра залишається незмінною протягом останнього десятиліття.

Насильства з боку близького партнера зазнавала щонайменше одна з чотирьох жінок віком 15-24 років, які перебували у стосунках.

«Насильство проти жінок… посилюється пандемією COVID-19. Але, на відміну від коронавірусу, його не можна зупинити вакциною. Ми можемо боротися з цим лише глибоко вкоріненими та стійкими зусиллями — урядів, громад та окремих людей», — говорить директор ВООЗ Тедрос Гебреісус.

Довідка

Стамбульська конвенція — Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, яка була відкрита для підписання 11 травня 2011 у Стамбулі, Туреччина.

Це перший документ, який юридично зобов’язує створити правову базу для боротьби з насильством стосовно жінок. Країни, що приєдналися до конвенції, повинні криміналізувати психологічне насильство, переслідування, фізичне та сексуальне насильство, примусовий шлюб, примусові аборти і стерилізацію.

Україна підписала Конвенцію у 2011 році, проте ще досі її не ратифікувала.

Chas News повідомляв, що у центрі Києва пройшов Марш жінок. Водночас 8 березня чоловіки-активісти «рятували феміністок».

«Зе!Жінки». «Слуга народу» запускає новий рух