Удар по шикуваню128-ї бригади: росіяни могли навести ракету завдяки зламу пристрою

У Службі безпеки вважають, що росіяни могли завдати ракетного удару по місцю шикування бійців 128-ї бригади завдяки інформації, отриманій внаслідок зламу телефону одного з бійців.

Про це в інтерв'ю Укрінформу розповів начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк

«Зараз одна із основних версій, що наведення стало можливим саме через технічне проникнення. Цей випадок наочно показує, наскільки небезпечним є використання кіберзасобів у військових діях», — наголосив він.

За його словами, російське хакерське угруповання «Армагедон» масово розсилає фішингові повідомлення для зламу месенджерів конкретних військових. Коли їм вдається «зламати» пристрій, то ворог отримує доступ до месенджерів чи до комп’ютерів через пошти.

Під час розслідування СБУ встановила, що на один із пристроїв, на якому був месенджер Signal, прийшло повідомлення про конкретну дату і місце шикування військовослужбовців 128-ї бригади. Саме туди згодом і влучила ракета.

Нагадаємо, 3 листопада російські війська вдарили ракетою «Іскандер-М» по особовому складу 128-ї ОГШБр на Запорізькому напрямку. Тоді повідомлялося про загибель 19 бійців бригади, водночас Вітюк в інтерв'ю повідомив, що загинули понад 30 військових.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Російська ракета вбила тракториста, який удобрював поле на Харківщині (фото)