Угорські консерватори, хоч їхній діяч і прославився «гей-секс-вечірками», внесли у конституцію заборони щодо ЛГБТ
Getty Images

Парламент Угорщини прийняв поправки до Конституції країни, що обмежують право одностатевих пар усиновлювати дітей. За прийняття поправок, схвалених урядом, проголосували 134 депутати, ще 45 виступили проти, а п’ятеро утрималися

Парламентарі підтримали поправку про те, що матір’ю дитини може бути тільки жінка, а батьком — тільки чоловік, повідомляє Hungary Today, а також місцевий ресурс «24».

Інша поправка захищає право дитини ідентифікувати себе зі своєю статтю при народженні, а також зобов’язує батьків виховувати дітей відповідно до «ідентичністі, що відповідає вимогам Конституції, і християнської культури Угорщини».

Як повідомляє «Радіо Свобода», парламент Угорщини також вирішив, що тільки подружні пари можуть всиновлювати дітей. Одиноким людям потрібно отримувати дозвіл від міністра  справах сім’ї Каталін Новак, яка виступає за традиційну модель сім’ї, відзначає Reuters.

Угорщина ніколи не дозволяла одностатеві шлюби, але допускала цивільні союзи, пише Reuters. Крім того, у ЛГБТК-пар була можливість усиновити дитину, якщо один із партнерів подавав відповідну заяву як самотня людина.

У правозахисній організації Amnesty International назвали прийняття законів «темним днем» для ЛГБТК-спільноти в Угорщині і прав людини. Глава організації Transgender Europe Мазен Девіс закликав президента Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн звернути увагу на обмеження прав ЛГБТК-людей.

Раніше в 2020 році в Угорщині прийняли закон, що забороняє змінювати стать в особистих документах. Правозахисники заявили, що цей закон утискає права трансгендерних людей.

При цьому нещодавно в Угорщині прогримів скандал: 27 листопада Йожефа Саєра, нині ексдепутата Європарламенту від угорської правлячої партії «Фідес», спіймали на гей-вечірці в Брюсселі.

Поліція затримала учасників за порушення карантину, а Саєр намагався втекти по водостічній трубі. Пізніше угорський політик зізнався, що був на «приватній вечірці», і запевнив, що знайдені у нього наркотики були не його. Він вибачився за інцидент і подав у відставку. Пізніше угорський прем’єр Орбан відреагував на дії політика своєї партії.

Кулеба оголосив, що Україна не налаштована політично воювати з Угорщиною