«Україна 100% стане членом Євросоюзу» — Дмитро Кулеба

«Відсьогодні ми, українці, знаємо на 100%, що Україна буде членом ЄС. Тепер це питання часу. Якщо до початку війни ми гіпотетично мріяли, що колись станемо членом Євросоюзу, то тепер ми однозначно ним станемо. Ми будемо працювати над тим, щоб це відбулося якнайшвидше. Авторитет президента Зеленського в Європі настільки високий, що це дозволяє нам серйозно прискорювати всі ці процеси... Але це не станеться за день чи тиждень», — сказав глава МЗС під час всеукраїнського телемарафону, — передає НВ.

Нагадаємо, як вже писав Chas News, у Версалі в ніч на 11 березня екстрений саміт Європейської ради (збори голів держав та урядів членів ЄС) прийняв декларацію із підтвердження європейських прагнень України.

Разом з тим, у документі не згадується можливість прискореного набуття членства України у ЄС, а оцінка заяви нашої держави на вступ до організації передана на розгляд Єврокомісії.

«Європейська рада визнала європейські устремління та європейський вибір України, як зазначено в Угоді про асоціацію. 28 лютого 2022 року, реалізуючи право України на вибір своєї долі, президент України подав заявку України на вступ до Європейського союзу. Рада діяла швидко і запропонувала Комісії надати свою думку щодо цієї заявки, згідно з положеннями відповідних договорів», — йдеться у заяві.

Головною перепоною для вступу в Євросоюз є інституційні проблеми самої спільноти. Так, нова країна-член отримує кількість місць в Європарламенті, яка є пропорційна кількості населення. Тому євробюрократи побоюються, що приєднання такої великої країни, як Україна, може паралізувати процес прийняття рішень у спільноті.

Тому частина європейських політиків схиляється до «гібридної» участі України у спільноті — тобто українці отримують права громадян Євросоюзу, але на інституційному рівні Україна не буде приймати участь у прийнятті рішень.

МАГАТЕ відновила зв'язок з Запорізькою АЕС
Варшава та Краків більше не можуть приймати біженців — Держприкордонслужба