Україна домовляється зі Швецією про передачу винищувачів Gripen — ОП

Україна веде перемовини зі Швецією щодо передачі винищувачів Saab JAS-39 Gripen.

Про це в інтерв’ю українській службі «Голосу Америки» заявив заступник глави Офісу президента Ігор Жовква.

За його словами, це тема, яку президент України Володимир Зеленський постійно підіймає перед керівництвом Швеції. Жовква запевняє, що це відбувалося ще до вступу країни до НАТО.

«Зі зрозумілих причин, тоді вони не були готові давати жодних обіцянок, оскільки фіналізували своє членство в Альянсі. Зараз країна в НАТО, і мій президент знову спілкується з прем’єр-міністром Швеції, а наше міністерство оборони — з відповідними органами Швеції. Ці винищувачі такі ж хороші, як і F-16, і ми рухаємося в цьому напрямку», — сказав Жовква.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрем в інтерв’ю українській службі «Голосу Америки» заявляв, що Україна самостійно вирішила призупинити процес передачі винищувачів Gripen. За його словами, Україна дійшла висновку, що мати одночасно дві системи винищувачів — і F-16, і Gripen — «надто багато».

Gripen для України: що відомо

У травні 2023 року швецьке міноборони повідомляло, що українські пілоти зможуть попрактикуватись на шведських винищувачах JAS 39 Gripen. У межах ознайомчої програми кількох досвідчених українських льотчиків допустили потренуватися на тренажерах і після цього випробувати JAS 39 Gripen безпосередньо.

Шведські ЗМІ припускали, що навчання можна розглядати як перший крок до придбання Україною винищувача. Однак міністр оборони Швеції Пол Йонсон неодноразово наголошував, що Швеція не планує постачати до України винищувачі Gripen, оскільки сама потребує цих літаків для захисту.

Пізніше Міноборони України розповідало, що країни обговорюють потенційне передання Україні винищувачів Gripen та іншої допомоги.

У травні 2024 року повідомлялося, що країни-члени коаліції протиповітряної оборони закликали Швецію зачекати з постачанням Україні літаків-винищувачів JAS 39 Gripen, бо Україна зосереджена на впровадженні літаків F-16.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Винищувачі F-16 вже в дорозі й долучаться до оборони українського неба цього літа — Блінкен