Україна готова домовлятися про компенсації через запуск «Північного потоку-2», але прийме не все, що пропонують, — Кулеба
УНІАН

В Україні готові вести переговори про компенсацію через втрату грошей від транзиту газу після запуску скандального російського газопроводу «Північний потік-2».

Про це в інтерв'ю німецькому виданню Die Welt заявив Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України.

При цьому у глави МЗС складається враження, що останнім часом рішучість США домогтися компенсацій Україні у разі завершення будівництва газопроводу «істотно зросла».

За словами Кулеби, для України газопровід становить, насамперед, загрозу безпеки.

«Тому ми говоримо, що газопровід повинен бути використаний як важіль, щоб спонукати Росію до конструктивної ролі в мирному процесі на Сході України», — підкреслив міністр.

Позиція США щодо скандального російського газопроводу

Наприкінці травня адміністрація президента США Джозефа Байдена вирішила відмовитися від санкцій проти компанії-оператора «Північного потоку-2» і її керуючого директора Матіаса Варніга. Однією з причин такого рішення є небажання Вашингтона погіршувати відносини з Німеччиною.

Ентоні Блінкен, держсекретар США, 9 червня заявляв: «Ми зробили виключення для санкцій, але це виключення можуть скасувати в будь-який час».

Також у США запевнили, що продовжать вживати заходів проти причетних до будівництва російського газопроводу «Північний потік-2». Зокрема, Вашингтон продовжить показувати свою незгоду з приводу цього проєкту.

Ентоні Блінкен, держсекретар США, 8 червня повідомив, що Вашингтон і Берлін обговорюють варіанти пом'якшення наслідків введення в дію газопроводу.

За його словами, один з варіантів, який Білий дім обговорює з європейськими партнерами, — гарантувати, що Україна буде продовжувати отримувати збори за транзит газу протягом «багатьох років в майбутньому».

Німеччина розглядає можливість відшкодувати Україні втрати через «Північний потік-2» — держсекретар США