Україна готує на лютий 2021 року саміт по Криму, на який запросять Путіна
УНІАН

26 лютого 2021 року може відбутися міжнародний саміт глав держав з питання Криму, на якому може бути створений переговорний майданчик щодо Криму. Росія також буде запрошена.

Вирішуючи питання про деокупацію Криму, Україна запланувала ряд форматів на різних рівнях. Про це в ефірі телеканалу Obozrevatel TV розповів один із лідерів кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв.

Джемілєва спитали його думку про заяви президента України Володимира Зеленського щодо планів створення переговорного майданчика. Нардеп сказав, що він може існувати на різних рівнях — «на вищому, на рівні міністрів закордонних справ і міністрів оборони, на рівні міжнародних конференцій».

«Якщо встигнуть домовитися, то до 26 лютого, до Дня опору окупації Криму і Севастополя, планується саміт на рівні глав держав, які приєднаються до цієї платформи», — повідомив він.

Джемілєв додав, що найближчим часом в США для тематичних консультацій поїде один із депутатів Верховної Ради України. Нардеп буде вести з приводу Криму розмови з обома великими американськими партіями, складе свою думку про можливість участі США в платформі.

«Безумовно, запрошення Російської Федерації буде направлено. Але, швидше за все, Росія не братиме участі. Вони будуть повторювати свою мантру, яка зводиться до того, що Крим російський, питання закрите», — припустив Джемілєв.

Він вважає, що вперте ігнорування Росією вимог про деокупацію нічого не змінить. «Йдеться не про компроміси, а про виконання вимог міжнародного права — звільнення окупованих територій», — підкреслив Джемілєв.

Депутат додав, що міжнародний саміт по Криму повинен буде приймати рішення. «Якщо ці рішення російською стороною не виконуються, то крок за кроком будуть посилювати секторальні, персональні, економічні санкції щодо країни-окупанта», — підсумував нардеп.

Напередодні, 6 жовтня, на прес-конференції за підсумками 22-го Саміту Україна-ЄС, президент України Володимир Зеленський заявив, що Євоосоюз висловив готовність долучитися до української ініціативи зі створення Кримської платформи. Учасники зустрічі в Брюсселі обговорили регулярні порушення прав людини в окупованому Криму. Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Нагадаємо, що у саміту були й інші наслідки — наприклад, Україна отримає від ЄС 60 млн євро для зміцнення демократії та ліквідації наслідків пандемії. Український уряд підписав з Єврокомісією ці угоди в рамках саміту у Брюсселі.

 

У 2021 році відбудеться Кримський саміт в рамках платформи з деокупації Криму