Україна і Британія підписали нову стратегічну угоду
Дмитро Кулеба

Україна та Велика Британія в четвер підписали Угоду про політичне співробітництво, вільну торгівлю та стратегічне партнерство, яка замінить Угоду про асоціацію у торгівлі з Британією після Brexit.

Підписання відбулося в рамках візиту президента Володимира Зеленського до Лондона. Про нього оголосив очільник МЗС Дмитро Кулеба.

«Історичний момент: підписали угоду. Як сказав прем’єр-міністр Борис Джонсон, це означає більше торгівлі, більше безпеки, більше взаємодії між Україною та Великою Британією. Два фланги Європи — західний і східний — стали ще ближчими», — написав міністр у своєму акаунті в Twitter.

Підписали документ Зеленський з боку України та прем’єр-міністр Борис Джонсон з боку Британії.

Ця угода встановить стратегічне партнерство між Україною та Великою Британією, її описував раніше посол України Вадим Пристайко. Водночас влада Великої Британії започатковує посаду спеціального посланника прем'єр-міністра з питань торгівлі з Україною.

Угода є другим важливим документом, який Україна та Британія підписали за останні два дні.

Нагадаємо, що Британія та Україна разом вироблятимуть ракетні катери для ЗСУ. 7 жовтня країни підписали меморандум, що передбачає переоснащення Військово-морських сил ЗСУ. Держави погодили спільне виробництво ракетних катерів.

Для фінансування робіт уряд Сполученого Королівства надасть позику на 10 років на суму до 1,25 млрд британських фунтів. Британці нададуть ці кошти також для побудови портової інфраструктури для базування цих кораблів в Очакові.

 

Україна підпише із Великою Британією угоду про стратегічні відносини