Україна може стати членом НАТО без Плану дій щодо членства, заявив міністр закордонних справ
Дмитро Кулеба

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО не варто підносити до рангу культу, тому що стати членом альянсу можна без ПДЧ.

Про це політик сказав під час онлайн-конференції «The Road to Warsaw Security Forum», повідомляє МЗС України та «Укрінформ».

Міністр висловився так: «Позиція Україна проста: якщо ПДЧ є чимось, що надалі cпростить наш шлях до членства, то Україна і Грузія мають його отримати. Але якщо союзники вирішать, що ми можемо досягнути такого ж результату за визначений період часу без ПДЧ, то ми це можемо обговорити».

За словами міністра, ПДЧ не потрібно підносити до рангу культу.

Водночас шлях України до Північноатлантичного альянсу, на думку Кулеби, має бути чітко визначений у плані напрямку, інструментів та крайніх строків.

«Це дуже важливо. В іншому випадку ми блукатимемо у просторі, роблячи щось, що не наближуватиме нас до нашої мети», — підсумував політик.

Глава МЗС наголосив, що Україна буде вітати всі інструменти та формати посилення присутності НАТО у регіоні Чорного моря.

Як повідомляє МЗС, у рамках дискусійної панелі щодо безпеки регіону Чорного моря у Кулеби запитали, чи Україна прагне отримати План дій щодо членства у НАТО. «Єдина альтернатива наданню Україні Плану дій щодо членства — це членство України в НАТО», — відповів політик. Він також нагадав, що більшість українців підтримують вступ України до Альянсу, і ця підтримка з року в рік зростає.

На думку глави МЗС України, східний фланг НАТО має максимально активно взаємодіяти з Україною та Грузією, які прагнуть стати членами Альянсу та гарантують безпеку Європи, зокрема Чорноморського регіону.

Кулеба також переконаний, що залучення України до формату «Бухарестської дев’ятки» могло би сприяти додатковому розвитку Центральної Європи та зміцненню безпеки чорноморського регіону.

Ми всі — природні союзники по Чорному морю. Україна вітатиме всі інструменти та формати посилення присутності НАТО у регіоні Чорного моря, які також включатимуть активніше залучення України та Грузії.

Кулеба також поінформував присутніх про загрози зростаючої мілітаризації тимчасово окупованого Криму та окремо звернув увагу на можливе розміщення РФ ядерної зброї на півострові.

План дій щодо членства України в НАТО — передісторія

8 жовтня президент Володимир Зеленський під час зустрічі з прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном заявив, що Україні потрібен ПДЧ в НАТО.

31 жовтня 2019 року заступник генерального секретаря НАТО з політичних питань та політики безпеки Беттіна Каденбах заявила, що в Альянсі не бажають спекулювати щодо часових рамок отримання Україною ПДЧ.

25 жовтня 2019 року на той момент віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Кулеба заявив, що подана Україною у 2008 році заявка на отримання ПДЧ в НАТО досі є чинною, тому нову подавати не потрібно.

Раніше ми писали про те, що рішення КСУ щодо е-декларацій загрожує вільним подорожам до Європи — про це попередив Кулеба.

Очільник МЗС розповів про наслідки рішення КСУ, скасування безвізу з ЄС та стратегічних партнерів України