Україна не отримала від Ірану фінальний звіт про катастрофу МАУ
Getty Images

Іран не передав Україні фінальний технічний звіт про катастрофу літака МАУ.

Про це заступник очільника МЗС Євгеній Єнін розповів в ефірі «Громадського радіо».

«Ми неодноразово чули від іранської сторони, що звіт готовий, що зараз завершується переклад. Я ці слова вже чую останні два місяці ледь не щотижнево, водночас на даний момент ми можемо констатувати відсутність документів, переданих українській стороні», — наголосив держслужбовець.

Відповідно до Чиказької конвенції, якщо технічне розслідування не завершується протягом одного календарного року з моменту катастрофи, іранська сторона зобов’язана оприлюднити проміжний звіт. Водночас він не має юридичної сили, каже чиновник.

Іранське агентство Tasnim цього тижня повідомило, що Організація цивільної авіації Ірану представила остаточний технічний звіт про січневу авіакатастрофу українського пасажирського літака МАУ під Тегераном посадовцям інших країн, чиї громадяни постраждали у збитті літака.

«Досить поширеною є тактика, коли іранська сторона оприлюднює сигнали в публічній площині, щоб протестувати публічну реакцію на зазначену думку. Ми маємо справу виключно з офіційною позицією іранської влади. Ми будемо коментувати лише фінальні версії того чи іншого документу», — підсумував Єнін.

Передісторія

8 січня літак Boeing 737-800 МАУ збила іранська ракета російського виробництва невдовзі після вильоту з аеропорту Тегерана. Загинули усі, хто перебував на борту — 176 осіб. Серед загиблих — громадяни Ірану, України, Канади, Великої Британії, Німеччини, Швеції та Афганістану.

11 січня іранські війська заявили, що український Boeing вони збили випадково. Літак пролітав начебто поруч з військовим об’єктом Ірану і військові прийняли його за «ворожу ціль», а саме — за крилату ракету.

Раніше Канада розкритикувала, як Іран розслідує збиття літака МАУ.

Іран виділить €200 млн на компенсації за катастрофу МАУ