Україна підпише із Великою Британією угоду про стратегічні відносини
DW

Під час візиту президента Володимира Зеленського до Лондона 7 жовтня Україна і Велика Британія підпишуть нову угоду про стратегічні відносини.

Про це повідомив посол України у Британії Вадим Пристайко в інтерв'ю виданню «Голос Америки».

Він уточнив, що це буде величезний документ на сотні сторінок. «Думаю, публіка буде здивована, коли документ буде підписуватися лідерами, на столі ви побачите великий cтос паперів», — сказав посол.

Чиновник пояснив, що угода встановить стратегічне партнерство між Україною та Великою Британією, фактично вона регулюватиме постійну політичну взаємодію і торгівлю. Пристайко каже, що її зміст співмірний із угодою про асоціацію з Європейським Союзом. Але документ спрямований на окрему країну, яка вирішила вийти з цього союзу.

Також посол назвав «чутливим» питання британських віз для українських громадян, але Лондон готовий до обговорення не лише цього пункту. «Квоти окремо, торгівля окремо, високий політичний рівень співробітництва також чудовий фон для міграційної частини. Щонайменше ми можемо говорити про спрощення тих процедур, які найбільше дошкуляють українцям», — додав політик.

Також Пристайко додав, що, незважаючи на те, що Велика Британія вийшла із ЄС,  всі підтримують Україну в бажанні рухатись у напрямі до Євросоюзу.

7-8 жовтня Президент України Володимир Зеленський та Олена Зеленська відвідають з офіційним візитом Велику Британію. Відбудуться переговори Зеленського з прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном. Після них офіс президента анонсує підписання українсько-британської Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю та стратегічне партнерство. Влада очікує підписання й інших двосторонніх документів щодо співпраці у сфері оборони та грошової підтримки двосторонніх проєктів.

Тим часом у Брюсселі починається саміт Україна-ЄС, на якому розглянуть три угоди на суму ‎€60 млн. Євросоюз виділить кошти на стійкість регіону, громадянське суспільство і збалансовану економіку