В Брюсселі починається саміт Україна-ЄС. Розглянуть три угоди на суму ‎€60 млн

В рамках саміту Україна-ЄС, який пройде в Брюсселі 6 жовтня, Київ і Брюссель підпишуть три угоди. Такий анонс напередодні саміту зробив високопоставлений європейський чиновник.

За його словами, які цитує Інтерфакс, ці угоди такі: щодо підтримки ЄС стійкості регіону на суму €30 млн, угода в сфері можливостей громадянського суспільства в Україні на €20 млн і угода в рамках кліматичного пакету, спрямована на розвиток стійкої економіки, на суму €10 млн.

 «У центрі — обговорення реформ. У цьому відношенні Україна досягла значного прогресу, але важливо, щоб це тривало, незважаючи на внутрішні виклики», — наголошує європейський урядовець.

22-й саміт між ЄС та Україною, який відбудеться 6 жовтня — це перший реальний двосторонній саміт, проведений у Брюсселі з початку пандемії COVID-19.

Це також перший двосторонній саміт Україна-ЄС за участю президента Європейської Ради Шарля Мішеля і високого представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Боррелля, який представлятиме Європейську комісію. Україну представлятиме президент Володимир Зеленський.

Лідери розглянуть двосторонні відносини, зокрема:

  • соціально-економічні наслідки пандемії COVID-19 і підтримку України з боку ЄС;
  • наступні кроки в реалізації Угоди про асоціацію, зокрема, поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі;
  • стан реформ в Україні;
  • конфлікт на сході України, останні події в Білорусі та інші регіональні та зовнішньополітичні питання.

Також лідери мають обговорити макроекономічну стабільність України, виконання міжнародних зобов'язань і необхідність незалежності НБУ.

Сторони анонсували, що саміту передуватиме двостороння зустріч Мішеля із Зеленським. Початок саміту заплановано на 16:30.

На заході не буде присутня, як планувалося раніше, президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйен, яка контактувала нещодавно з носієм коронавірусу.

Незважаючи на негативний результат тесту на коронавірус, фон дер Ляйен вирішила залишитися на самоізоляції до вечора вівторка.

Тим часом, як ми повідомляли раніше, скасування безвізу може бути цілком реальним. Кілька депутатів Європарламенту пояснили, що є проблеми з мріями Зе-команди. Вони звернулись з відкритим листом до глави парламентської фракції в Раді «Слуга народу» Давида Арахамії.