Україна після 2023 року повністю відмовиться від електроенергії з РФ і Білорусі

Україна повністю від’єднається від російської і білоруської електросистем до 2023 року, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі програми «Велика політика», повідомляє Zahid.net.

Він пояснив, що українська система приєднана до російської і білоруської електросистем з радянських часів і через це в деяких ситуаціях Україна змушена закуповувати електроенергію саме в Росії.

Нині стратегія України включає повний перехід від російської системи до системи Європейського союзу.

Потрібно пройти технологічний шлях, потрібно привести свою систему у відповідність з європейськими стандартами. Мої колеги з Міністерства енергетики рухаються цим шляхом. Наскільки мені відомо, це 2023 рік, ранній термін, коли можна підготувати свою систему до переходу на роботу за європейськими стандартами

Раніше подібне казав і виконувач обов’язків міністра енергетики Юрій Вітренко. За його словами, імпорт електроенергії з Білорусі та Росії є вимушеним, аби стабілізувати роботу енергосистеми України.

З 1 лютого Україна почала імпорт електроенергії з Росії. Це сталося після майже дев’ятимісячної заборони регулятора.

Як ми писали раніше, з січня наша держава імпортує російський струм із Білорусі.

При цьому у Верховній раді заявили, що імпорт електроенергії з РФ «не призведе до енергетичної залежності України від Кремля».

Chas News повідомляв, що «Газпром» майже на третину скоротив транзит газу через Україну.

Україна відновила імпорт російської електроенергії