Україна поновила імпорт електроенергії з Білорусі. З Росії імпорту немає

Україна, починаючи з січня 2021 року, відновила імпорт електроенергії в торгову зону ОЕС України. Про це повідомило ПрАТ «НЕК «Укренерго».

«3 січня о 01:00 годині ночі розпочався імпорт електроенергії з напрямку Білорусі, який за добу склав 3,45 тис. МВт-год. У понеділок, 4 січня, імпорт з цього ж напрямку тривав всю добу і склав 3,96 тис. МВт-год. Імпорт з напрямку Росії відсутній», — йдеться у повідомленні.

«Укренерго» відзначає, що згідно закону «Про ринок електричної енергії» енергетичний регулятор міг скасовувати результати аукціонів на доступ до країн, що не є членами Енергетичного співтовариства, лише у 2020 році.

«Тому з 1 січня 2021 року втратили чинність положення постанови НКРЕКП, якими було скасовано результати аукціонів на доступ до пропускної спроможності перетинів з Росією та Білоруссю у 2020 році», — повідомили в компанії.

«Укренерго» також повідомило, що воно є оператором системи передач і повинно пропонувати учасникам ринку на аукціонах всю доступну пропускну спроможність міждержавних перетинів.

«Зазначених у законі підстав для обмежень імпорту/експорту електроенергії або доступної пропускної спроможності наразі не існує», — пояснює компанія.

Представники організації підкреслили, що графіки імпорту та експорту завжди погоджуються лише для того, щоб гарантувати дотримання «меж операційної безпеки енергосистеми».

Нині, у зв’язку із сезонним підвищенням обсягів споживання електроенергії, імпорт не призводить до «порушення меж операційної безпеки».

20 листопада 2020 року сім країн, у тому числі Україна, приєдналися до санкцій Євросоюзу проти режиму самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Кабмін виділив 11,3 млрд грн держгарантій «Укренерго»