Україна попередила місію ОБСЄ, що Росія проштовхує ідею своїх «миротворців» на Донбасі
Getty Images

Україна попередила Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ про можливі провокації Росії. Країна-агресор хоче легітимізувати залучення «російських миротворців» на Донбас.

Про це пише українська делегація для участі у Тристоронній контактній групі у Telegram.

28 лютого керівник української сторони СЦКК ,генерал-майор Сергій Салкуцан надіслав голові СММ ОБСЄ ноту про провокаційні дії окупаційних сил.

Він пише, що РФ вдається до «заходів», щоб переглянути домовленості про режим припинення вогню.

Росіяни вивчають реакцію міжнародного співтовариства на можливу участь військовослужбовців Збройних сил РФ у складі СЦКК. Росія подає її як «єдиний надійний спосіб для сприяння врегулюванню конфлікту на сході України».

«27 лютого 2021 року на позиціях одного з підрозділів 2 АК була проведена зйомка серії репортажів, у яких акцентується увага на підвищенні ефективності контролю режиму припинення вогню в разі залучення до цього процесу російських миротворців», — пише Салкуцан.

Російські пропагандисти заявили в сюжетах, що представники СММ ОБСЄ з країн Західної Європи нібито схвально оцінили «миротворців».

У зйомках брали участь військовослужбовці другого АК. Як реквізит пропагандисти використали уніформу спостерігачів СММ ОБСЄ і військовослужбовців так званого «представництва ЛНР в СЦКК».

Українська сторона назвала такі провокаційні дії «спрямованими на дискредитацію Місії та координаційного механізму» — інструменту контролю за режимом припинення вогню.

«Даний факт свідчить про небажання російської сторони виконувати взяті раніше на себе зобов'язання і домовленості, досягнуті сторонами в ході засідань ТКГ і у форматі Нормандської четвірки. А саме в точному дотриманні цих домовленостей і полягає дієвий механізм мирного врегулювання», — підсумували в ТКГ.

Chas News повідомляв, що ТКГ і МЗС критикують Медведчука за обмін полоненими в обхід процедури. 

Раніше Гармаш звинуватив ОБСЄ в «проросійському» модеруванні переговорів. 

«Перепалки і суперечки». Казанський заявив про кризу в засіданнях ТКГ