Україна поскаржилася у СОТ на дії Польщі, Угорщини та Словаччини

Україна звернулася до Світової організації торгівлі з вимогою провести консультації із Словаччиною, Польщею та Угорщиною через їх відмову скасувати заборону на ввезення української агропродукції.

Про це повідомляє міністерство економіки.

«Для нас принципово важливим є довести, що окремі держави-члени не можуть забороняти імпорт українських товарів. Тому ми подаємо проти них позови в СОТ. Водночас ми сподіваємося, що ці держави знімуть свої обмеження і нам не доведеться довго зʼясовувати відносини в судах», — пояснила міністр Юлія Свириденко.

Вона підкреслила, що Україні потрібна солідарність з цими країнами і захист інтересів фермерів.

«Розпочаті нами кроки і тиск Єврокомісії та інших держав-членів допоможуть відновити нормальну торгівлю між Україною і сусідніми державами, а також показати солідарність між нами», — вважає Свириденко.

За її словами, внаслідок дій Польщі, Словаччини та Угорщини вітчизняні експортери вже зазнали та продовжують зазнавати значних збитків через простої, додаткові витрати та неможливість виконання зовнішньоекономічних угод.

Україна вбачає у цьому порушення трьома країнами ЄС своїх міжнародних зобов’язань та вважає, що односторонні дії країн-членів ЄС у сфері торгівлі неприйнятні й усі країни-члени блоку мають координувати та узгоджувати торговельну політику, оскільки вона належить до виняткової компетенції ЄС.

Відзначимо, після того, як у Мінекономіки вперше озвучили погрози судитися, Польща, Угорщина та Словаччина заявили, що більше не братимуть участі в роботі координаційної платформи Єврокомісії щодо українського зерна.

Джерело польського інформагенства PAP пояснило таке рішення процедурною обережність та занепокоєнням, що Україна може використати інформацію, надану в межах координаційної платформи, проти цих трьох країн у розгляді в СОТ.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Болгарія не продовжуватиме заборону на ввезення українського зерна