Україна приєдналася до позову проти Росії в ЄСПЛ через збиття рейсу MH17

Україна виступає третьою стороною у позові Нідерландів до Росії в Європейський суд прав людини через збиття малайзійського Boeing над Донбасом.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» й додав, що нідерландські партнери високо оцінили цей крок.

«Ми справді вже приєдналися до цього позову. Тут якраз ситуація діаметрально протилежна російському виходу з консультацій. Цим рішенням ми, навпаки, вчергове підкреслюємо, що ми повністю відкриті до будь-яких судово-юридичних процесів, які допомагають установити справедливість», — пояснив Кулеба.

Водночас вихід Росії з тристоронніх консультацій з Австралією та Нідерландами, на думку Кулеби, вкотре доводить, що РФ не хоче визнавати свою відповідальність або ж сприяти чесному розслідуванню авіакатастрофи.

Щодо Малайзії Кулеба зазначив, що позиція цієї країни не перешкоджає діяльності слідчих.

«Позиція Малайзії дійсно була трохи відмінна від позиції інших країн. Але юридично всі рухаються одним курсом», — підкреслив міністр.

Вихід Росії з переговорів

Як ми писали раніше, вранці 15 жовтня Росія повідомила, що виходить з консультаційної групи з Австралією та Нідерландами щодо авіакатастрофи рейсу МН17 у небі над Україною 17 липня 2014 року. МЗС Росії зазначило, що Австралія і Нідерланди, на думку РФ, не прагнули розібратися в тому, що насправді сталося влітку 2014 року, а були націлені лише на те, щоб домогтися від Росії визнання провини.

Нагадуємо, 17 липня 2014 року пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній» збили російські Збройні сили зенітно-ракетним комплексом «Бук» над окупованою частиною Донбасу. Літак виконував рейс МН17 із Амстердама в Куала-Лумпур. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу. Всі вони загинули.

 

Представник ПАРЄ вважає невиправданим вихід Росії з переговорів щодо МН17