Україна скликає Радбез ООН через ракетну атаку рф — Зеленський

Україна ініціює скликання надзвичайного засідання Ради Безпеки ООН у звʼязку з ранковим російським масованим ракетним ударом по цивільній інфраструктурі України, включно з дитячою лікарнею «Охматдит».

Про це заявив Володимир Зеленський на пресконференції у Варшаві, де він сьогодні підписав безпекову угоду з премʼєром Дональдом Туском.

«Сьогодні Росія завдала удару по багатьох містах нашої країни: Київ, Кривий Ріг, Дніпро, міста нашої Донеччини. Влучання, зокрема, у дитячу лікарню «Охматдит» у Києві — одну з найважливіших не лише для нашої країни, а й для усього нашого регіону. Удар припав на відділення, де діти отримували діаліз. Пошкоджені будинки, досі триває розбір завалів. Більше ста людей поранено, станом на цей час відомо про 27 убитих цими ударами», — заявив Зеленський.

Український президент додав, що росія вже поширює неправдиві оголошення, що руйнування в «Охматдиті» сталися через українську ППО.

Росія атакувала Україну під час головування в Радбезі ООН

Нагадаємо, до складу Ради Безпеки ООН входять 15 країн-членів — 5 постійних (Велика Британія, Франція, США, Китай та росія) і 10 непостійних. 

У липні головування в Радбезі ООН розпочала росія. Тож цього місяця, за ініціативою Москви, там обговорюватимуть конфлікт на Близькому Сході, зокрема ситуацію в Палестині, Сирії, Лівані, Ємені. Питання України не внесено до плану на поточний місяць. Але, будь-який член Радбезу може ініціювати його розгляд.

Проте основною причиною, яка обмежує можливості ООН на втручання у війну в Україні є те, що росія залишається постійним членом Ради Безпеки ООН і може накладати вето на будь-яку резолюцію, що стосується конфлікту, якщо вона не відповідає її власним інтересам.

В Інституті вивчення війни раніше заявляли, що росія може скористатись місячним ротаційним головуванням у Раді Безпеки Організації Об'єднаних Націй (РБ ООН) для проєкції сили і впливу у міжнародній системі. 

Так, минулого року росія використовувала своє головування у Радбезі ООН для просування своїх наративів.

Атака на Україну 8 липня: деталі

У понеділок, 8 липня, близько о 09:40, російські терористи завдали ракетних ударів по низці регіонів України. Наразі відомо про 28 загиблих та 112 постраждалих.

У Києві російські ракети пошкодили дитячу лікарню «Охматдит», медцентр «Ісіда» та житлові багатоповерхівки.

Служба безпеки України встановила, що росія ударила по дитячій лікарні «Охматдит» в Києві ракетою Х-101. На місці удару знайшли уламки корпуса задньої частини ракети з серійним номером та частину руля цієї ж ракети. Розбір завалів триває.

Міноборони рф заявило, що сьогоднішні удари по Україні — це відповідь на атаки по обʼєктах російської енергетики. 

у черговій цинічній заяві, покликаній виправдати воєнні злочини, російський політик, ексдепутат Державної думи Сергій Марков фактично визнав, що російські війська навмисно завдали удару по дитячій лікарні «Охматдит» в Києві. Марков, який є довіреною особою президента країни-агресорки володимира путіна, стверджує, що в будівлі нібито був штаб українських військових.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.