Україна у 2022 році відокремиться від енергосистем Росії та Білорусі, обіцяє Вітренко

Об’єднана енергосистема України у 2022 році відокремиться від енергосистем Росії та Білорусі і перейде в ізольований режим роботи. Після цього у 2023 році відбудеться її повна синхронізація з енергосистемою ЄС.

Це обіцяє в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко, передає пресслужба Міненерго.

«Процес синхронізації виходить на фінішну пряму — у 2022 році ОЕС України відокремиться від енергосистем Росії та Білорусі і перейде в ізольований режим роботи. Після цього, у 2023 році відбудеться повна синхронізація з ENTSO-E», — сказав Вітренко під час зустрічі онлайн із Міністром енергетики Литовської Республіки Дайнюсом Крейвісом 5 березня.

Об’єднання енергосистем, як обіцяють чиновники, підвищить стабільність та динамічну стійкість української та європейської енергосистем. Енергетична незалежність від Росії гарантуватиме безпеку постачання в Центральній та Східній Європі.

На думку міністра, синхронізація з ЄС забезпечить і демонополізацію ринку електроенергії в Україні. Вона допоможе впровадити на ньому прозорі європейські правила та процедури, йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, в лютому недовиробіток електроенергії на АЕС і відсутність складських запасів вугілля на ТЕС в необхідних обсягах привели до різкого подорожчання електроенергії.

В січні Вітренко вже казав про аналогічні плани на від’єднання. Він закликав «були частиною Європи, нормального ринку, де немає свавілля монополістів, де нормальна, прозора ціна».

Chas News повідомляв, що «Газпром» майже на третину скоротив транзит газу через Україну.

Вітренко перемін. Як прем'єру Шмигалю готують заміну