Вітренко обіцяє від’єднання України від енергосистеми з Росією та Білоруссю
Українська Енергетика

В.о. міністра енергетики Юрій Вітренко заявив, що одним з його головних завдань на посаді буде від’єднання України від енергосистеми з РФ та Білоруссю.

Політик заявив в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера»: «Нам потрібно терміново від’єднуватися від об’єднаної енергосистеми з Білоруссю та РФ. Об’єднуватися із європейською системою. Це буде моїм одним з головних завдань, щоб ми були частиною Європи, нормального ринку, де немає свавілля монополістів, де нормальна, прозора ціна».

Політика сказав, що таке рішення буде в інтересах України та її енергетичної безпеки, а енергетична безпека дорівнює національній.

Раніше, в січні 2020 року, Мінекоенерго пропонувало обмежити імпорт електроенергії з Росії та Білорусі. Міністерство звернулося тоді до Нацкомісії з регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг. Воно просило тимчасово обмежити пропускну спроможність, що розподіляється на добових і місячних аукціонах, у частині міждержавних перетинів між Україною та країнами, що не є членами Енергетичного співтовариства.

Про це йшлося в листі Мінекоенерго до регулятора. Свій заклик чиновники пояснювали «значними проблемами балансування енергосистеми та обмеженням вітчизняної генерації».

Передісторія

Кабмін скасував пільговий тариф на електроенергію в 90 коп/КВт.год для населення на перші 100 кВт.год та встановив з 1 січня 2021 року фіксовану ціну для побутових споживачів на рівні 1,68 грн/кВт.год.

Прем'єр Денис Шмигаль заявив, що українці, у яких встановлено електроопалення, отримають компенсації за підвищення тарифу на електроенергію з 1 січня.

Chas News повідомляв, що «Газпром» майже на третину скоротив транзит газу через Україну.

Контрольна для Вітренка. Чому ціна на газ може стати платою за крісло прем'єра