Україна закликала Іран припинити залякувати родичів жертв катастрофи МАУ
Getty Images

Під час роботи 46-ї сесії Ради ООН з прав людини Україна приєдналась до спільної заяви Великої Британії, Канади та Швеції щодо збиття Іраном літака рейсу PS752.

Про це повідомила пресслужба МЗС.

«Минуло трохи більше року з часу трагічного збиття літака рейсу PS752 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України». Внаслідок катастрофи, спричиненої двома іранськими ракетами «земля — повітря», загинули 176 людей, багато з яких летіли додому на канікули або поверталися на навчання. Ми продовжуємо оплакувати цю трагічну втрату», — йдеться у повідомленні.

У лютому спецдоповідачі Агнес Калламар і Джаваід Рехман оприлюднили лист на адресу уряду Ірану. У ньому вони звинувачили Іран у порушенні права на життя 176 пасажирів та членів екіпажу.

«Виходимо з того, що Іран не відповів на цей лист. Порушення Іраном зобов'язань з прав людини є надзвичайно тривожним. Це ускладнюється повідомленнями про цілком неприпустимі переслідування та погрози членам родин деяких жертв», — зазначили Калламар і Рехман.  

МЗС закликає Тегеран:

  • невідкладно відповісти на лист спецдоповідачки Ради ООН з прав людини Агнес Калламар;
  • негайно припинити переслідувати та залякувати родичів жертв як в Ірані, так і за його межами;
  • забезпечити повне та прозоре розслідування кримінальних справ та неупереджене судочинство як частину його обов’язку забезпечити справедливість для жертв цієї трагедії;
  • надати вичерпний та прозорий звіт про події, що призвели до цієї трагедії.

Передісторія

Іран 11 січня 2020 року заявив, що іранські військові збили Boeing «помилково». Переговори між Україною та Іраном щодо розслідування трагедії та компенсації за збиття літака тривали з липня. 30 грудня 2020 року іранське державне інформаційне агентство IRNA повідомило, що іранський уряд виплатить по $150 тис. сім'ям кожної з 176 жертв авіакатастрофи.

Читайте колонку на Chas News про те, чому ісламський уряд країни досі приховує правду про причини і про безпосередніх винуватців авіатрощі.

«Цинізм і жорстокість». Доповідачка ООН звинуватила Іран у приховуванні обставин збиття літака МАУ