Україні навіть не варто думати про відновлення ядерної зброї — американський експерт
Getty Images

Навіть, якщо б Україна свого часу не відмовилась від ядерної зброї, її наявність зараз не врятувала б нашу країну від російської агресії.

В цьому впевнений Дональд Дженсен — американський дипломат, який у 1980-ті та 1990-ті безпосередньо займався питаннями роззброєння і безпеки. Він був учасником дипломатичної місії США в роботі над Договором з ліквідації ракет малої та середньої дальності, а в 1991-1996 роках працював дипломатом у Москві. Зараз Дженсен — директор з питань Росії та стратегічної стабільності Інституту миру США.

У великому інтерв’ю Сhas News він висловив своє бачення теперішньої безпекової кризи та шляхів її розв’язання.

«Не думаю, що наявність ядерної зброї в України захистило б її від російської агресії. Якби Україна і лишила ядерну зброю, так звана кнопка лишалася б у Москві. Тож не можна говорити, що Україна була б такою ж ядерною державою, як США чи Росія сьогодні. І я не думаю, що наявність ядерної зброї справді завадила б спробам Росії послабити українську державу. Тому що Україна зараз ослаблена не лише воєнним питанням, але й дезінформацією, фінансовими проблемами, корупцією в судовій системі, проблемами з олігархами», — говорить Дженкен.

Дональд Дженсен

Експерт також зазначає, що розмови про можливе відновлення в Україні ядерного потенціалу є недоречними.

«Впровадження ядерного елементу є дуже небезпечним і непередбачуваним. Якщо Росія побачить, що до цього йде, вона точно нападе. Я також думаю, що це порушило б певні міжнародні угоди», — підкреслює дипломат.

У протистоянні російській агресії він вважає більш продуктивним реформування армії, посилення повітряних сил, розвитку ВМС на Чорному морі.

«‎Смішно, що у Європі люди вірять, що їх не зачепить українсько-російський конфлікт. Але вони недостатньо розумні»‎