Українська делегація ПАРЄ вважає небезпечними санкції проти свого депутата

Постійна делегація Верховної Ради у ПАРЄ прокоментувала позбавлення нардепа Олексія Гончаренка права виступу на три місяці й висловила «глибоке розчарування» щодо цього рішення.

Делегація написала у заяві на сторінці у Facebook: «Ми висловлюємо глибоке розчарування щодо рішення Комітету з питань Правил процедури, імунітетів та інституційних справ ПАРЄ щодо позбавлення члена Постійної делегації Олексія Гончаренка права виступу на три місяці на підставі листа голови російської делегації Петра Толстого».

Члени Асамблеї наголосили, що дотримуються регламенту й кодексу етики і слідують «принципам і цінностям Ради Європи».

«Втім, ми вважаємо причину такого рішення щонайменше — дискусійною, а наслідки такого безпрецедентного рішення — небезпечними, з точки зору свободи висловлювання та свободи слова в ПАРЄ, особливо, зважаючи на той факт, що рішення стосується висловлювань делегата у соцмережах, а не під час його публічного виступу в Асамблеї» — наголосили обранці.

Депутати закликали керівництво Асамблеї заохочувати й просувати її позитивний імідж як органу, що захищає основоположні цінності Ради Європи: верховенство права, демократію та права людини.

Міністерство закордонних справ засудило санкцію проти Гончаренка

«Міністерство закордонних справ України висловлює підтримку українській делегації в ПАРЄ та засуджує дискримінаційне ставлення до одного із її членів», — повідомляє «Радіо Свобода» із посилання на інституцію.

«ПАРЄ має відігравати ту важливу роль, якою її наділили батьки-засновники. Насамперед, це стосується ефективного захисту верховенство права, прав людини та демократії в усіх державах-членах Ради Європи».

Міністерство наголосило, що лідерство Асамблеї особливо потрібне нині для протидії протиправним діям Росії.

Передісторія

27 квітня Гончаренка позбавили права голосу у ПАРЄ на три місяці. Рішення ухвалив регламентний комітет ПАРЄ за поданням президента Хендріка Демса після скарги Толстого.

Скарга Толстого стосувалася двох епізодів, що сталися на сесії у січні 2021 року. Тоді Гончаренко розкритикував Путіна і російською закликав громадян РФ припинити його правління, а також запостив на своїй Facebook-сторінці відео з особистими образами на адресу Толстого.

Дисциплінарне провадження за скаргою росіянина порушили за дорученням президента ПАРЄ Ріка Дамса. Як повідомляє «ЄвроПравда», основні претензії у ПАРЄ були до відео у Facebook-постах українського депутата.

На розгляді комітету ще дві скарги на Гончаренка від самого Демса: через  питання до канцлерки Німеччини Ангели Меркель, чи вважає вона російського президента Володимира Путіна «вбивцею», а також виступ, під час якого Гончаренко продемонстрував український прапор.

Український парламентар заперечує порушення зі свого боку і, за його словами, вивчає можливість оскаржити позбавлення його права голосу в Європейському суді з прав людини.

Раніше російська делегація неодноразово погрожувала покинути залу ПАРЄ у разі навіть найменшого чи індивідуального обмеження щодо росіян.

Депутата Гончаренка позбавили слова у ПАРЄ на три місяці через скаргу російської делегації (відео)