Українські дипломати у 15 країнах отримали 31 підозрілий пакунок — Кулеба

За останні дві доби підозрілі пакунки отримали посольства України в Італії, Польщі, Португалії, Румунії та Данії, а також консульство в Гданську (Польща).

Про це повідомив голова МЗС Дмитро Кулеба.

Загалом зафіксовано вже 31 такий випадок у 15 країнах.

Так, у Польщі українські дипломати отримали 6 підозрілих посилок, в Іспанії — п'ять, в Італії — чотири, в Португалії, Угорщині, Чехії та Румунії — по два та по одному в Австрії, Ватикані, Данії, Казахстані, Нідерландах, США, Франції та Хорватії.

«На всіх конвертах зазначається одна й та ж сама адреса відправника: автосалон Tesla в німецькому містечку Sindelfingen», — розповів Кулеба.

При цьому посилки, зазвичай, відправляли із поштових відділень, які не були обладнані системами відеоспостереження. Зловмисники також вживали заходів, аби не залишити на пакунках слідів своїх ДНК.

У зв'язку з цим українські дипредставництва за кордоном функціонують в режимі посилених заходів безпеки, кордонів поліції, приїздів кінологів, піротехніків та криміналістів,

«Кампанія терору проти українських дипломатів, яка нині відбувається, безпрецедентна за своїми масштабами не лише в контексті України, але і на світовому рівні. Я не пригадую випадків в історії, коли така кількість посольств і консульств однієї країни піддавалася таким масованим атакам за такий короткий проміжок часу», — наголосив міністр і додав, що залякати наших дипломатів не вдасться.

Нагадаємо, 30 листопада посольство України в Мадриді отримало підозрілу посилку. Під час її огляду спрацював саморобний вибуховий пристрій, у результаті чого легкі поранення отримав комендант диппредставництва.

Сході «поштові бомби» отримали компанія Instalaza, яка виробляє зброю для України , канцелярія прем’єра Іспанії, Міноборони, авіабаза Торрехон-де-Ардос і посольство США в Іспанії.

Голова МЗС Дмитро Кулеба тоді розповів, що українським дипломатам регулярно надсилають листи з погрозами. Крім того, дипредставництва України отримували листи-бомби, фальшиві листи-бомби або пакунки, що містили частини тварин, наприклад очі корови чи свині.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

В Іспанії перехопили ще три конверти з очима тварин для українських дипустанов