Українські полярники відсвяткували Великдень на станції «Академік Вернадський» в Антарктиді (фото)
Національний антарктичний науковий центр

2 травня Великодень відсвяткували й на українській станції «Академік Вернадський» в Антарктиді.

Як повідомляє Національний антарктичний науковий центр на Facebook, підготовка затяглася навіть трохи за опівніч. Під керівництвом Артема Ігнатенка, кухаря 26-ї експедиції, полярники спільно готували урочистий обід з крашанками, холодцем і домашньою ковбасою.

/ Оксана Савенко

«За особливим домашнім рецептом Артем випік 12 пасочок (скільки зараз і зимівників на станції), а форми для них зробив із кавових бляшанок Богдан Гаврилюк, очільник експедиції» — описують смачні подробиці полярники.

/ Оксана Савенко

Як бачимо на фото, вчені взяли й вишиванки на станцію.

Хоча зараз в районі станції -12°С морозу і сильний вітер (20-22 м/c), атмосфера на «Вернадському» святкова. «Всі полярники після сніданку могли за бажання відвідати каплицю Святого Володимира, побудовану біля станції, а далі — спілкування з рідними та спільний відпочинок у компанії пінгвінів, китів та айсбергів», — підсумовують члени експедиції. 

/ Національний антарктичний науковий центр

Про «Академік Вернадський»

Національний антарктичний науковий центр — державна наукова установа Міністерства освіти та науки України. Вона організовує щорічні експедиції на українську антарктичну станцію «Академік Вернадський» та забезпечує роботу станції. Центр створений у 1993 р

Станція «Академік Вернадський» до 1996 року належала Великій Британії і носила ім’я Фарадея.

Наукову базу на Аргентинських островах (Західна Антарктика) британці заснували під час експедиції на Землю Греяма в 1934-1937 рр. Як постійно діюча метеорологічна обсерваторія база почала працювати на острові Вінтер з 1947 році. У 1954 р. станцію перенесли на мис Марина острова Галіндез.

З 1994 р. по лютий 1996 р. британці передавали станцію Україні. Це був жест доброї волі уряду Великої Британії. Адже після розпаду СРСР Росія оголосила себе його спадкоємицею. Тож на прохання України в рамках розподілу активів колишнього СРСР РФ відмовилася передати одну з п’яти функціонуючих на той момент антарктичних станцій.

На станції під час зміни експедицій може працювати до 24 осіб, а штат зимівників зазвичай складає 12 людей.

Як ми писали раніше, в Антарктиді українці зустріли Новий рік у «білу ніч» в розпалі літа.

Новий дудл від Google. Компанія присвятила заставку 25-річчю антарктичної станції «Академік Вернадський