Український депутат у ПАРЄ заявив, що COVID-паспорти можуть обмежувати права людини
Facebook/Юрій Камельчук

Нардеп Юрій Камельчук від фракції «Слуга народу» був спікером у Парламентській асамблеї Ради Європи на тему COVID-паспортів. Депутат заявив, що вровадження цього документу може призвести до порушення людських прав.

Текст своєї промови Камельчук опублікував у Facebook.

Нардеп зазначив, що з цим явищем потрібно бути «дуже обережним». Камельчук вважає, що впровадження «ковідних паспортів» не вирішить проблему, а для подолання пандемії потрібно ввести систему «надійного тестування».

Також депутат заявляє, що «роль вакцин у стримуванні розповсюдження інфекції іще не встановлена». Хоча дослідження в окремих містах (наприклад, в Бразилії) показали, що щеплення більшості населення допомагає ефективно зменшувати кількість заражень та смертність.

«Запровадження ж COVID-паспортів, імовірно, призведе до обмеження прав людини. Окрім того, це явище цілком залежить від ступеню медичних ризиків», — коментує нардеп.

На думку Камельчука, COVID-паспорти можуть нашкодити правам на пересування і створити ризик дискримінації. Також серед можливих загроз нардеп вказує порушення права на приватне життя людини, свободу віросповідання, права на доступ до роботи, житла чи освіти.

Камельчук усвідомлює, що ковід-паспорти дозволять сфері туризму повернутися до нормальної діяльності, але вважає, що «потрібно знайти баланс».

Раніше нардеп прославився тим, що називав коронавірус «вигаданою хворобою». Його обрали спікером із теми «COVID-паспорти та сертифікати» від політичної групи EPP у ПАРЄ.

Одного зі «слуг народу» не пустили на з'їзд через спізнення