Український супутник «Січ-2-30» поновив зв’язок із Землею після перезавантаження
SpaceX

Український супутник «Січ-2-30», який 13 січня вивели на орбіту в США, перезавантажився та поновив зв’язок із Землею. Зараз він працює у енергощадному режимі.

Про це повідомили у конструкторському бюро «Південне».

Спеціалісти пояснили, що через деякі зовнішні чинники, які пов’язані з особливостями кластерного запуску, під час перших сеансів не вдалося встановити стійкий зв’язок із супутником. Через це його не вдалося своєчасно та вдало розмістити.

Наразі на робочі поверхні «Січ-2-30» потрапляє лише випромінювання світла, відбите від Землі або короткочасне пряме випромінювання під малим кутом. Така ситуація призвела до браку енергії апарата.

«Закладені ще на етапі розроблення та створення космічного апарата інженерні рішення й алгоритми роботи дозволили «Січ-2-1» провести самостійне перезавантаження та поновити свою працездатність в енергозберігальному режимі», — додали у конструкторському бюро.

Після цього фахівці не виявили відмов бортової апаратури.

Окрім цього, у бюро прогнозують, що протягом одного-двох місяців положення супутника у просторі стане сприятливим для накопичення електроенергії, що дасть можливість привести орієнтацію до штатної.

«Спеціалісти Національного центру управління та випробувань космічних засобів разом з фахівцями ДП «КБ «Південне» забезпечують звʼязок із космічним апаратом та аналізують телеметричну інформацію, готуючись до продовження льотних випробувань», — додали у бюро.

 

🇺🇦🛰 ОФІЦІЙНИЙ КОМЕНТАР ЩОДО СТАНУ СУПУТНИКА Січ-2-1 («Січ-2-30») 13 січня 2022 року, о 18:51:58 за київським часом, у...

Posted by Yuzhnoye State Design Office on Thursday, January 27, 2022

«Січ-2-30» — це перший за 11 років власний супутник України на орбіті. Його розробили в рамках Національної космічної програми України для отримання цифрових зображень поверхні Землі.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити. 

SpaceX вивела на орбіту 49 супутників Starlink (відео)