Україна вперше за 10 років виводить на орбіту супутник. Де дивитися відеотрансляцію
КБ «Південне»

У четвер, 13 січня, вперше за 10 років на орбіту вийде український оптичний супутник «Січ-2-30».

Запуск відбудеться о 17:30 за київським часом на космодромі у Флориді, повідомляє ВВС.

Носієм для супутника буде ракета Falcon 9, розроблена компанією Space X Ілона Маска. Трансляцію показуватимуть на YouTube-каналі компанії.

«Січ-2-30» має від'єднатися від ракети на круговій орбіті висотою 500 км о 18.48. Вже о 20.15 супутник має пролетіти над Україною та показати перше зображення.

Востаннє Україна запустила супутник у серпні 2011 року з Оренбурзької області Росії. Це був «Січ-2», який відправили в космос на ракеті «Дніпро-1», однак із ним швидко втратили зв’язок.

Що відомо про український супутник

Розробку супутника «Січ 2-30 (2-1)» Україна розпочала у 2013 році і його планували запустити в 2017-му. Він призначений для отримання цифрових фото поверхні Землі у видимому та ближньому інфрачервоному діапазонах, а також для моніторингу параметрів іоносфери планети.

У Державному космічному агентстві кажуть, що супутник виконуватиме, перш за все, цивільні завдання. Мова про моніторинг використання земель, рослинності, лісових і водних ресурсів, допомогу в ліквідації наслідків стихійних лих та цифровізації економіки.

Загальна вартість запуску українського супутника «Ciч-2-30» для Державного космічного агентства України становитиме $1,99 млн.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити. 

SpaceX вивела на орбіту 49 супутників Starlink (відео)