Запуск українського супутника компанією SpaceX коштуватиме $1,99 млн — голова «Держкосмосу»
Січ 2-1

Запуск українського супутника «Січ 2-30 (2-1)» американською компанією SpaceX коштуватиме Державному космічному агентству України $1,99 млн.

Про це розповів очільник агентства Володимир Тафтай в інтерв'ю ЕП.

«Конструкторське бюро «Південне» провело консультації зі SpaceX, і SpaceX переадресувало своєму підрозділу в Німеччині завдання на адаптацію супутника для запуску. Отже, загальна сума контракту на сьогодні становить $1,99 млн. Це сума вже з урахуванням всіх технічних питань, пов'язаних з запуском супутника», — розповів Тафтай.

Народний депутат Дмитро Наталуха повідомляв, що ціна контракту становитиме $1 млн. За словами Тафтая, у цій сумі не були враховані додаткові умови.

Сам по собі супутник не потрапляє у космос. Його потрібно встановити на ракеті, запустити, супутник повинен відокремитися від ракети і полетіти в потрібному напрямку, щоб зайняти потрібну орбіту

Чиновник пояснив, що система, за допомогою якої супутник кріпиться до ракети і яка забезпечує його відстріл у потрібному напрямку на орбіті, теж є досить складною річчю.

У первинному контракті не були враховані витрати на створення адаптера та транспортування супутника до точки запуску.

За словами Тафтая, контракт вже опрацьований, попередні домовленості є. Після виділення коштів робота буде реалізована.

Раніше народний депутат зазначав, що ціна контракту становитиме 1 млн доларів. За словами Тафтая, сума не враховувала додаткові умови.

Як повідомляє народний депутат від «Слуги народу» Ольга Василевська-Смаглюк у своєму Telegram-каналі, попередня українська розробка, космічний супутник «Либідь», зберігається у напівготовому стані на російському підприємстві «Інформаційні супутникові системи» в Красноярську. На його створення Україна взяла кредит у 292 млн, який виплачувала протягом 10 років. «А у 2014 році працівники НАБУ виявили, що частина цих коштів розкрадена посадовцями «Укркосмосу», — нагадала обраниця.

Прямі перемовини із SpaceX розпочалися у грудні. Згодом у парламенті повідомили, що американська компанія SpaceX погодилася запустити на орбіту український супутник «Січ 2-1».

Після цього Кабінет міністрів України ухвалив постанову про фінансування створення космічної системи «Січ-2-1».

Також Державне космічне агентство 18 січня 2021 року підписало договір про нерозголошення для продовження наступної співпраці зі SpaceX. Наразі триває узгодження технічних особливостей запуску супутника «Січ-2-1» зі SpaceX. Місце запуску носія з українським супутником, тобто розташування космодрому, визначать після переговорів зі SpaceX.

Розробку супутника «Січ 2-30 (2-1)» Україна розпочала у 2013 році і його планували запустити у 2017 році, однак він продовжує перебувати на території «БК Південне».

Запуск українського супутника може й не відбутися — держава не дала на нього грошей