SpaceX погодилася запустити український супутник «Січ 2-1»

Компанія SpaceX погодилася запустити український супутник «Січ 2-1».

Про це на Facebook написав голова Комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

Він пише, що минулого тижня Комітет економічного розвитку за участі команди Державного космічного агентства успішно завершив черговий етап переговорів зі SpaceX.

«Зараз ми можемо говорити про те, що умови контракту попередньо узгоджені й в України відтепер є можливість підписати договір на пускові послуги з легендарною американською компанією», — повідомив Наталуха.

Він зазначив, що ціна контракту — $1 млн, «що є надзвичайно приємною для України ціною та у восьмеро нижчою за ту, яка була запланована від самого початку».

Виконавець проєкту КБ «Південне» може вже до кінця цього тижня підписати контракт, МінСтратегПром має підготувати всі необхідні документи для авансування і сфокусуватися на остаточному розв'язанні тих технічних проблем, які ще лишилися для запуску

За його словами, якщо все буде зроблено вчасно, то супутник запустять у рік 30-річчя Незалежності України.

Раніше чиновники повідомляли, що Україна веде переговори з компанією SpaceX щодо запуску вітчизняного супутника наприкінці грудня 2021 року.

Про супутник

Розробку супутника «Січ 2-30 (2-1)» почали у 2013 році і він мав бути запущений у 2017 році, однак він все ще на території «БК Південне».

Питання реалізації проекту із запуску українського супутника «Січ 2-1» (пізніше перейменованого на «Січ 2-30») ініціювали під час виїзного засідання Комітету до Дніпра, яке відбулося 12 березня 2020 року.

У ЗМІ прозвучали заяви віцепрем’єр-міністра України — сіністра з питань стратегічних галузей промисловості Олега Уруського, що «відбувається саботаж будь-яких рішень зі сторони Державного космічного агентства щодо запуску супутника «Січ 2-30 (2-1)». Представник агентства спростував цю інформацію.

Як ми писали раніше, запуск українського супутника може й не відбутися — держава не дала на нього грошей. Космічне агентство України звинуватило міністра Уруського в маніпуляціях.

Поле битви — орбіта. Як навколоземна територія може перетворитись на сміттєзвалище