Запуск українського супутника може й не відбутися — держава не дала на нього грошей
КБ «Південне»

Заява міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олега Уруського про готовність супутника «Січ 2-1» до запуску не відповідає дійсності, повідомляє Державне космічне агентство.

«Озвучена Олегом Уруським інформація щодо супутника «Січ 2-1» на сьогодні не відповідає дійсності. Маніпуляції та некомпетентність офіційних осіб щодо запуску супутника «Січ 2-1» дискредитує не тільки перших осіб країни, а і космічну галузь загалом», — пишуть чиновники.

У агентстві вважають, що заяви міністра ставлять під загрозу завершення робіт по супутнику і «сіють сумніви в інституціональній спроможності органів влади виконувати покладені на них функції».

Уруський заявив, що Україна веде переговори з компанією SpaceX Ілона Маска для запуску власного супутника «Січ 2-30 (2-1)» у грудні цього року.

У інтерв’ю від 9 лютого 2021 року на телеканалі «Апостроф TV» Уруський оголосив про повну готовність супутника «Січ 2-1», щоденну роботу Мінстратегпрому над запуском супутника та «саботаж» з боку керівництва ДКА.

У своїй заяві агентство спростувало слова міністра й пояснило нюанси роботи над апаратом.

Держава не дала грошей на перший за п’ять років супутник

«ДКА заявляє, що станом на початок грудня 2020 року проект КС ДЗЗ «Січ 2-1» знаходився у замороженому стані, без фінансування та навіть пропозицій до фінансування, без будь-яких домовленостей щодо запуску супутника та його експлуатації на орбіті» — пише агентство.

Пускові послуги для супутника у 2020 році держава оцінила у близько 241 млн грн. Державне космічне агентство перевірило кошториси та оцінило завершення проєкту у 141 млн. грн.

ДКА звернулося до депутатів у листопаді-грудні 2020. Обранці могли врахувати в проєкті держбюджету України на 2021 рік виділення коштів на суму 200 млн грн, аби запустити супутник «Січ 2-1» у 2021 році.

Однак у держбюджеті коштів, про які попрохало агентство, нардепи так і не передбачили.

«Щаслива знахідка» — фірма Маска пообіцяла гроші

ДКА почало думати над фінансуванням з інших джерел. У листопаді-грудні агентство шукало компанії для запуску супутника у IV кварталі 2021 року.

У грудні 2021 агентство отримано пропозицію компанії Exolaunch GmbH — представника з продажу послуг SpaceX. ДКА зв’язалося безпосередньо зі SpaceX, аби запустити «Січ 2-1» у грудні 2021 року. 18 січня 2021 ДКА підписало договір про нерозголошення зі SpaceX.

Технічні проблеми, які Уруський назвав «саботажем»

І тут виникли технічні перепони. Тоді ж, коли Уруський пообіцяв запустити супутник у 2021 році, ДКА та КБ «Південне» з’ясували, що навантаження на апарат перевищуватиме показники, які заявлені у вимогах до експлуатації «Січ 2-1». Тобто він при запуску зламається.

Ці «технічні складнощі» ДКА та КБ «Південне» вирішують. Вони нагадали контекст — Україна не запускала супутники протягом останніх п’яти років.

Уруський між тим заявив журналістам, що «нинішнє керівництво (ДКА) саботує будь-які рішення».

ДКА, КБ «Південне», НЦУВКЗ та інші структури космічної галузі запевняють, що «зроблять усе можливе, аби супутник «Січ 2-1» був запущений на орбіту у рік 30-річчя Незалежності України, згідно з поставленим завданням» Зеленського.

Поле битви — орбіта. Як навколоземна територія може перетворитись на сміттєзвалище