Український учений спалив свій диплом кандидата наук на знак протесту проти дисертації Киви
Facebook / Ябчанка Олександр

Львівський лікар, викладач Українського католицького університету та ексречник МОЗ Олександр Ябчанка спалив свій диплом кандидата медичних наук на знак протесту проти успішного захисту дисертації нардепом від ОПЗЖ Іллею Кивою.

Про це він розповів у Facebook.

Ябчанка опублікував відповідне фото диплома у вогні на тлі Львівського медичного університету.

«Комісія з 13 членів одноголосно проголосувала за. Зважаючи на це, мені надалі соромно називатися кандидатом наук. Це звання остаточно дискредитовано. Прошу вважати це офіційною заявою з вимогою позбавити мене наукового ступеня кандидата медичних наук», — написав Ябчанка.

 

3 квітня 2014 року мені присудили науковий ступінь кандидата медичних наук. Сьогодні Ілля Кива захистив кандидатську...

Posted by Ябчанка Олександр on Monday, April 26, 2021

Науковець наголосив, що своїм учинком він закликає змінити систему науки. Лікар вважає, що ситуацію з Кивою «нівелює будь-яку повагу, сприйняття суспільства того, що називається вітчизняною наукою». Про це він розповів у коментарі виданню Zaxid.net.

Ябчанк додав, що єдиним виходом бачить публічні протести. Він закликав й інших кандидатів та докторів наук спалити свої дипломи та розповісти про це.

Довідка

Раніше Олександр Ябчанка працював експерт із реформи системи охорони здоров’я. У 2017 році став радником міністра охорони здоров'я Уляни Супрун, а у 2018 — речником МОЗ за її керівництва.

У 2013 році захистив кандидатську дисертацію у сфері педіатрії, гематології. З 2014 року є кандидатом медичних наук.

Chas News повідомляв, що Кива став кандидатом наук. На питання членів комісії він пообіцяв відповісти в наступній дисертації.

«Демократичний євроінтегрований державний управлінський апарат». Чи має сенс новий термін від Киви?